Dobra jakość polskiej żywności

Choć tak często narzekamy na jakość żywności produkowanej w Polsce, w rzeczywistości wcale nie jest ona tak zła.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dobra jakość polskiej żywności
Co roku w Polsce przeprowadza się kilkadziesiąt kontroli jakości artykułów spożywczych. Co jakiś czas otrzymujemy wyniki tych badań - zazwyczaj okazuje się, że występują niedociągnięcia, czasem znaczące, innym razem błache.

Bardzo często niedociągnięcia te dotyczą nieprawidłowego oznakowania produktów - producenci starają się "wpasować" w obowiązujące normy, a także nierzadko i panującą modę - między innymi tę, która nakazuje 0 % tłuszczu niemal we wszystkich produktach, brak dodatkowych środków słodzących, konserwantów, za to jak najwięcej błonnika.
Czasem to po prostu niemożliwe, co nie znaczy, że produkty te nie są zdrowe i dobre.
By odbudować zaufanie konsumentów do polskich owoców i warzyw powstała specjalna kampania Bezpieczne warzywa, na stronie internetowej kampanii (bezpiecznewarzywa.pl) możemy dowiedzieć się co nieco na temat bardzo dobrej jakości krajowych zbiorów.

Do spożywania naszych warzyw i owoców zachęca także Marek Sawicki, minister rolnictwa.