Dobrostan krów

Na temat dobrostanu krów opinie są podzielone. Czym on właściwie jest i jaki ma wpływ na dochodowość ze sprzedaży mleka? W jakim stanie są polskie gospodarstwa mleczne?

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Dobrostan krów

Krowy, którym zapewnia się odpowiednie warunki bytowe dają więcej mleka – są zdrowsze, a zatem ich hodowla przynosi większe dochody. Warto zatem zadbać o prawidłową żywność, środowisko, w którym żyją. W tym celu należy poddawać takie gospodarstwa regularnym kontrolom, chociażby mając na uwadze dobro tych użytecznych zwierząt.
 

Co na świecie?

Badania pokazują, że opinia publiczna coraz bardziej przejmuje się sytuacją zwierząt, z których pozyskiwane jest mleko, mięso czy jaja. W stanie Kalifornia ruszyła kampania reklamowa pod hasłem „Dobre mleko pochodzi od szczęśliwych krów. Szczęśliwe krowy pochodzą z Kalifornii”, która ma uatrakcyjnić stare hasło reklamowe „Happy Cow”. Jak się jednak okazało, na billboardach przedstawiających rzekomo szczęśliwe krowy, sfilmowane zostały zwierzęta… z Nowej Zelandii!
 

Okazało się także, że produkują one dużo więcej mleka niż przeciętne, co sugeruje, że są one hodowane w niesprzyjających warunkach, mają mało miejsca, cierpią na infekcje spowodowane zbytnią eksploatacją i traktowane jak typowe „pompy mleczne”, faszerowane farmaceutykami.
 

Wskaźniki wysokiego poziomu dobrostanu:

  • Dobra płodność
  • Wysoka produkcyjność
  • Prawidłowy rozwój
  • Dobry stan zdrowia
     

Czy dobrostan się opłaca?

Można uznać, że zapewnienie zwierzętom prawidłowych warunków nie kalkuluje się hodowcom. Okazuje się jednak, że takimi samymi nakładami można wyposażyć oborę w sposób ubogi lecz zakupić dużą ilość krów, bądź skupić się na odpowiednim jej wyposażeniu przy mniejszej liczbie zwierząt – co przyniesie podobne dochody z uwagi na lepszą jakość produktów.
 

W latach 1980-1989 w eksperymentalnej fermie bydła mlecznego Instytutu Hodowli Bydła i Produkcji Mleka SGGW w Brwinowie prowadzono badania mające na celu wykazanie wpływu warunków utrzymania i żywienia na płodność, zachorowalność, długość życia oraz zachowanie się krów. Oceniano dwa podstawowe w chowie stadnym typy obór - wolnostanowiskową i uwięziową, a także brano pod uwagę dwa rodzaje żywienia - intensywne, z dużym udziałem pasz treściwych ale bez wypędzania zwierząt na pastwisko, oraz ekstensywne - z małym udziałem pasz treściwych, ale za to przy dużym udziale pastwiska. Okazało się, że krowy utrzymywane w oborach wolnostanowiskowych chorowały znacznie rzadziej, były płodniejsze oraz żyły dłużej niż krowy utrzymywane w oborze uwięziowej żywione intensywnie.