W czym zakisić ogórki?
Ogórki najlepiej zakisić w słoikach. Pamiętaj o tym, by wyparzyć słoiki na przetwory. Nakrętki słoików na przetwory nie mogą być pordzewiałe.
Co jest potrzebne do kiszenia ogórków?
Kiszenie ogórków jest banalnie proste: do przygotowania zalewy wystarczą woda i sól. Na 1 litr wody przygotuj 1 czubatą łyżkę soli. Pamiętaj, by wybrać odpowiednią sól do kiszenia ogórków.
Oprócz ogórków i zalewy przydadzą się przyprawy:
- czosnek
- korzeń chrzanu
- kwiat kopru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
- opcjonalnie: liście wiśni
Jak zakisić ogórki w słoikach?
Ogórki gruntowe umyj. Do słoików włóż czosnek i chrzan, następnie ciasno ułóż średniej wielkości ogórki i zalej gorącą zalewą (po prostu zagotuj wodę z solą). Do słoika włóż także kwiat kopru. Od razu po zalaniu ogórków zakręć słoiki, przykryj je grubym kocem i odstaw na 12 godzin.
Po tym czasie słoiki z ogórkami przenieś w ciemne i chłodne miejsce (idealna będzie piwnica). A czy wiesz co zrobić, aby ogórki nie były gorzkie?
Kiszenie ogórków - o czym jeszcze pamiętać?
- do kiszenia ogórków wybieraj warzywa jędrne, pozbawione brązowych plam, średniej wielkości
- na litrowy słoik będziesz potrzebować około 0,5 litra zalewy
- nie używaj zakrętek pordzewiałych lub wygiętych - muszą być szczelne!
Zobacz też: Jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę?
ambar.bydgoszcz.pl
cherry
Dziękuję! :)
danielek