Co trzeba wiedzieć o kiszeniu ogórków?

Jak zakisić ogórki? Czy do kiszenia ogórków potrzeba wyłącznie wody i soli? Kiedy ogórki się ukiszą, a kiedy nie? Zobacz, co musisz wiedzieć o kiszeniu ogórków!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co trzeba wiedzieć o kiszeniu ogórków?
fot. Adobe

W czym zakisić ogórki?


Ogórki najlepiej zakisić w słoikach. Pamiętaj o tym, by wyparzyć słoiki na przetwory. Nakrętki słoików na przetwory nie mogą być pordzewiałe.


Co jest potrzebne do kiszenia ogórków?

Kiszenie ogórków jest banalnie proste: do przygotowania zalewy wystarczą woda i sól. Na 1 litr wody przygotuj 1 czubatą łyżkę soli. Pamiętaj, by wybrać odpowiednią sól do kiszenia ogórków.

Oprócz ogórków i zalewy przydadzą się przyprawy:

  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • kwiat kopru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • opcjonalnie: liście wiśni

 

Jak zakisić ogórki w słoikach?


Ogórki gruntowe umyj. Do słoików włóż czosnek i chrzan, następnie ciasno ułóż średniej wielkości ogórki i zalej gorącą zalewą (po prostu zagotuj wodę z solą). Do słoika włóż także kwiat kopru. Od razu po zalaniu ogórków zakręć słoiki, przykryj je grubym kocem i odstaw na 12 godzin.

Po tym czasie słoiki z ogórkami przenieś w ciemne i chłodne miejsce (idealna będzie piwnica). A czy wiesz co zrobić, aby ogórki nie były gorzkie?

Kiszenie ogórków - o czym jeszcze pamiętać?

  • do kiszenia ogórków wybieraj warzywa jędrne, pozbawione brązowych plam, średniej wielkości
  • na litrowy słoik będziesz potrzebować około 0,5 litra zalewy
  • nie używaj zakrętek pordzewiałych lub wygiętych - muszą być szczelne!

Zobacz też: Jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę?