Zapewne większość z was dobrze kojarzy „Rewolucję na talerzu”, polską wersję programu „Cook yourself thin”, emitowaną na antenie „TVN Style”. Prowadzące- Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska mając na celu przekonanie Polaków-wciąż jeszcze przywiązanych do tradycyjnej, wysokokalorycznej polskiej kuchni-do zmiany ich nawyków żywieniowych poprzez rewolucję wysokokalorycznych potraw na ich lżejszą i zdrowszą wersję. Po realizacji 3 sezonów programu, prezenterki postanowiły wydać własną książkę, która będzie zawierać zarówno porady dietetyczne, jak i wybrane przepisy z programu „Rewolucja na talerzu”.
We wstępie znajdziemy cenne rady dotyczące zdrowego odżywiania się. Według autorek sedno skutecznej diety tkwi w racjonalnym podejściu do niej. Przeciwniczki ekstremalnych diet uważają, że wbrew pozorom aby schudnąć można jeść smacznie i zdrowo. Musimy jednak pamiętać o pewnych zasadach.
Racjonalne odchudzanie
Przede wszystkim, bardzo ważna jest systematyczność spożywanych posiłków- min. 5 dziennie, lecz mniejsze porcje. W ten sposób unikniemy magazynowania się zapasów w postaci tłuszczu. Jedząc małe porcje, w mniejszych odstępach czasowych spowoduje, że nasz organizm nie będzie się obawiał, że nie zostanie „nakarmiony” i tym sposobem przyspieszy przemianę materii. Autorki zachęcają do niewykluczania żadnych produktów z naszej diety, bowiem każde źródło pożywienia posiada swoją określoną rolę przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Podkreślają one także jak niezwykle przydatne w odchudzaniu jest białko (organizm spala kalorie potrzebne do samego strawienia go oraz po jego spożyciu uczucie sytości pozostaje na dłużej).
Zdrowo i ze smakiem
Olga i Agata zwracają również uwagę na estetykę potraw oraz jakość wykorzystywanych przez nas produktów. Określenie-mniej znaczy więcej z pewnością znajdzie tu swe zastosowanie. Przykładowo, więcej satysfakcji da nam delektowanie się 1 kostką gorzkiej czekolady, dobrej jakości, niż zjedzenie całej tabliczki mlecznej, przepełnionej cukrem i utwardzonymi tłuszczami. Zatem wartościowanie jakości nad ilością, nie tylko pozwoli nam docenić prawdziwe smaki ale przede wszystkim pozwoli nam zachować szczupłą sylwetkę.
W dalszej części książki dowiemy się jakie korzystne cechy dla organizmu posiadają produkty użyte w opisanych później przepisach. Przestrzeganie zasad tj. beztłuszczowe smażenie na patelni teflonowej, zastępowanie niektórych produktów (np. nabiał) na ich odpowiednik o obniżonej zawartości tłuszczu, zamiana cukrów prostych na złożone w naszym menu, mają pozwolić nam na gotowanie nadal smacznych potraw, lecz o obniżonej ich kaloryczności.
„Odchudzone” przepisy
W „Rewolucji na talerzu” zajdziemy wiele ciekawych przepisów jak np. Pasztet z soczewicy (porcja zredukowana z 324 kcal do 289 kcal), Frittata z warzywami i szynką ( z 335 kcal do 231) , Krokiety gryczane z halibutem ( z 550 do 200 kcal). Olga i Agata podjęły się także wyzwania by znaleźć alternatywę dla amatorów Fast foodów – hamburger ( z 350 do 225), kebab ( z 1200 do 600) czy pizzy (z 2000 kcal do 880 kcal) oraz deserów: Racuchy z gruszek z waniliowym twarożkiem (z 550 kcal do 400 kcal), Błyskawiczne ciasto czekoladowe ( z 480 kcal do 350 kcal), Tort cukiniowo-migdałowy z kremem z suszonych owoców i jogurtu. Mamy również odchudzone wersje dań dla zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni jak np.: Schabowy z pieczonymi ziemniakami i surówką ( z 920 kcal do 500 kcal), Kotlety mielone z fetą ( z 570 kcal do 370 kcal) czy Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami ( z 550 kcal do 270 kcal).
Książka z pewnością przydatna dla osób, które szukają sposobów na zdrowsze gotowanie. Pomysł na książkę bez wątpienia udany. Co do skuteczności przepisów miałabym pewne wątpliwości. Otóż obniżenie o niecałe 100kcal wartości kalorycznej niektórych dań, nie do końca mnie przekonuje i pozostawia wątpliwość na temat rzeczywistych ich efektów. Czy jeśli zjem hamburgera, który w odchudzonej wersji ma 225 kcal ( w zwykłej 350 ), schudnę? To już będzie zależało od dyscypliny, konsekwencji i połączenia diety z aktywnością fizyczną. W poradniku nie znajdziemy natomiast informacji na temat samego odchudzania.
Godne podziwu są same przepisy i pomysłowość autorek w zastosowaniu zróżnicowanych składników. Polecam książkę „Rewolucja na talerzu” właśnie ze względu na ciekawe i różnorodne przepisy .
We wstępie znajdziemy cenne rady dotyczące zdrowego odżywiania się. Według autorek sedno skutecznej diety tkwi w racjonalnym podejściu do niej. Przeciwniczki ekstremalnych diet uważają, że wbrew pozorom aby schudnąć można jeść smacznie i zdrowo. Musimy jednak pamiętać o pewnych zasadach.
Racjonalne odchudzanie
Przede wszystkim, bardzo ważna jest systematyczność spożywanych posiłków- min. 5 dziennie, lecz mniejsze porcje. W ten sposób unikniemy magazynowania się zapasów w postaci tłuszczu. Jedząc małe porcje, w mniejszych odstępach czasowych spowoduje, że nasz organizm nie będzie się obawiał, że nie zostanie „nakarmiony” i tym sposobem przyspieszy przemianę materii. Autorki zachęcają do niewykluczania żadnych produktów z naszej diety, bowiem każde źródło pożywienia posiada swoją określoną rolę przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Podkreślają one także jak niezwykle przydatne w odchudzaniu jest białko (organizm spala kalorie potrzebne do samego strawienia go oraz po jego spożyciu uczucie sytości pozostaje na dłużej).
Zdrowo i ze smakiem
Olga i Agata zwracają również uwagę na estetykę potraw oraz jakość wykorzystywanych przez nas produktów. Określenie-mniej znaczy więcej z pewnością znajdzie tu swe zastosowanie. Przykładowo, więcej satysfakcji da nam delektowanie się 1 kostką gorzkiej czekolady, dobrej jakości, niż zjedzenie całej tabliczki mlecznej, przepełnionej cukrem i utwardzonymi tłuszczami. Zatem wartościowanie jakości nad ilością, nie tylko pozwoli nam docenić prawdziwe smaki ale przede wszystkim pozwoli nam zachować szczupłą sylwetkę.
W dalszej części książki dowiemy się jakie korzystne cechy dla organizmu posiadają produkty użyte w opisanych później przepisach. Przestrzeganie zasad tj. beztłuszczowe smażenie na patelni teflonowej, zastępowanie niektórych produktów (np. nabiał) na ich odpowiednik o obniżonej zawartości tłuszczu, zamiana cukrów prostych na złożone w naszym menu, mają pozwolić nam na gotowanie nadal smacznych potraw, lecz o obniżonej ich kaloryczności.
„Odchudzone” przepisy
W „Rewolucji na talerzu” zajdziemy wiele ciekawych przepisów jak np. Pasztet z soczewicy (porcja zredukowana z 324 kcal do 289 kcal), Frittata z warzywami i szynką ( z 335 kcal do 231) , Krokiety gryczane z halibutem ( z 550 do 200 kcal). Olga i Agata podjęły się także wyzwania by znaleźć alternatywę dla amatorów Fast foodów – hamburger ( z 350 do 225), kebab ( z 1200 do 600) czy pizzy (z 2000 kcal do 880 kcal) oraz deserów: Racuchy z gruszek z waniliowym twarożkiem (z 550 kcal do 400 kcal), Błyskawiczne ciasto czekoladowe ( z 480 kcal do 350 kcal), Tort cukiniowo-migdałowy z kremem z suszonych owoców i jogurtu. Mamy również odchudzone wersje dań dla zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni jak np.: Schabowy z pieczonymi ziemniakami i surówką ( z 920 kcal do 500 kcal), Kotlety mielone z fetą ( z 570 kcal do 370 kcal) czy Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami ( z 550 kcal do 270 kcal).
Książka z pewnością przydatna dla osób, które szukają sposobów na zdrowsze gotowanie. Pomysł na książkę bez wątpienia udany. Co do skuteczności przepisów miałabym pewne wątpliwości. Otóż obniżenie o niecałe 100kcal wartości kalorycznej niektórych dań, nie do końca mnie przekonuje i pozostawia wątpliwość na temat rzeczywistych ich efektów. Czy jeśli zjem hamburgera, który w odchudzonej wersji ma 225 kcal ( w zwykłej 350 ), schudnę? To już będzie zależało od dyscypliny, konsekwencji i połączenia diety z aktywnością fizyczną. W poradniku nie znajdziemy natomiast informacji na temat samego odchudzania.
Godne podziwu są same przepisy i pomysłowość autorek w zastosowaniu zróżnicowanych składników. Polecam książkę „Rewolucja na talerzu” właśnie ze względu na ciekawe i różnorodne przepisy .
kulinarny świat
Gość