Jedzenie jako lekarstwo na choroby cywilizacyjne. Brzmi jak żart? Niekoniecznie. W książce „Dieta greckiego doktora” autorstwa doktora F. A. Lindberga znajdziemy poparte faktami dowody na to, że to co jemy pozwoli nam nie tylko zapobiec wielu schorzeniom, ale również pomóc nam w ich leczeniu.
Cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia, nowotwory czy przewlekłe stany zapalne nie bez powodu uznaje się za choroby cywilizacyjne, które są prawdziwą plagą naszych czasów. W dużej mierze mają one podłoże genetyczne jednak ich wspólnym mianownikiem jest niezdrowy tryb życia oraz odżywiania się. Dlatego też warto pomyśleć jak obniżyć ryzyko wystąpienia u nas podobnych problemów, bądź, w przypadku, gdy wystąpiły już pierwsze symptomy, zminimalizować ich skutki.
Doktor Fedon Alexander Lindberg, który jest autorem książki „Dieta greckiego doktora”, ma olbrzymie doświadczenie w kompleksowym leczeniu wielu schorzeń. Jest specjalistą w zakresie medycyny wewnętrznej oraz endokrynologii do czego pchnęło go odkrycie u siebie dziedzicznych skłonności do cukrzycy. Dlatego też postanowił poświęcić się pomocy ludziom zagrożonym i już dotkniętym tego typu problemam. Aktualnie prowadzi on w Oslo nowoczesną klinikę zajmującą się multidyscyplinarną terapią wielu chorób uznawanych za cywilizacyjne.
Książka „Dieta greckiego doktora” nie jest zwykłym przepisem na dietę. Autor w atrakcyjny sposób opowiada w niej nie tylko jak odzyskać kontrolę nad własną wagą czy poziomem cukru we krwi, ale również w dogłębny sposób przedstawia nam subtelne zależności pomiędzy chemią naszego ciała, a spożywanym jedzeniem. Czytelnik poznaje olbrzymią ilość czynników mogących wpłynąć zarówno pozytywnie jak i negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Niewątpliwie głęboka wiedza jaką posiada autor, została przedstawiona czytelnikowi w sposób nie tylko przystępny, ale wręcz potrafiący czytającego zafascynować. Co więcej, znajdziemy nie tylko wskazówki dotyczące żywienia ale również wiele ciekawych informacji, począwszy od gospodarki hormonalnej aż po porady jak trenować by uzyskać pożądany efekt.
Poza ogólnymi wytycznymi zbudowanymi na bazie solidnej wiedzy naukowej, w książce doktora F. A. Lindberga znajdziemy również gotowy plan na czterotygodniową dietę pomagającą nam uporać się ze zbyt wysokim poziomem cukru oraz nadwagą. Nie spodziewajmy się jednak żadnej diety cud. Autor uczciwie ostrzega, że droga do zdrowej i szczupłej sylwetki nie wiedzie na skróty, i tylko całkowita zmiana nawyków żywieniowych pozwoli nam cieszyć się osiągniętymi efektami. Jako zapalony kucharz, autor przygotował całą gamę przepisów na zdrowe dania, wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki temu będziemy mogli poeksperymentować z wieloma egzotycznymi potrawami na każdą okazję. Znajdziemy tu bowiem wskazówki jak zrobić zdrowe „Greckie klopsiki Keftedes”, „Musakę doktora Lindberga” czy „Cytrynowego kurczaka z ciecierzycą”. Również wielbiciele sałatek mogą wybrać spośród wielu przepisów takich jak „Sałatka z krewetek, awokado i fety”, „Sałatka grecka” czy „Sałatka z kurczaka z chili i lionką”. Korzystając z porad autora bez najmniejszego problemu przygotujemy bardzo smaczny posiłek mając jednocześnie pewność, że to co jemy poprawi nie tylko nasze samopoczucie ale i pozytywnie wpłynie na nasze ciało
Wydana przez dom wydawniczy Rebis, książka „Dieta greckiego doktora” jest pozycją godną polecenia w zasadzie każdemu, bez względu na wiek czy wagę. Zawarte w niej porady skierowane są bowiem nie tylko do osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy lub chorują na cukrzycę. Wiele interesujących informacji znajdzie tu praktycznie każdy, dla kogo zdrowie czy dobre samopoczucie jest sprawą istotną.
„Dieta greckiego doktora” – F. A. Lindberg
Dom wydawniczy Rebis, Poznań 2006
Cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia, nowotwory czy przewlekłe stany zapalne nie bez powodu uznaje się za choroby cywilizacyjne, które są prawdziwą plagą naszych czasów. W dużej mierze mają one podłoże genetyczne jednak ich wspólnym mianownikiem jest niezdrowy tryb życia oraz odżywiania się. Dlatego też warto pomyśleć jak obniżyć ryzyko wystąpienia u nas podobnych problemów, bądź, w przypadku, gdy wystąpiły już pierwsze symptomy, zminimalizować ich skutki.
Doktor Fedon Alexander Lindberg, który jest autorem książki „Dieta greckiego doktora”, ma olbrzymie doświadczenie w kompleksowym leczeniu wielu schorzeń. Jest specjalistą w zakresie medycyny wewnętrznej oraz endokrynologii do czego pchnęło go odkrycie u siebie dziedzicznych skłonności do cukrzycy. Dlatego też postanowił poświęcić się pomocy ludziom zagrożonym i już dotkniętym tego typu problemam. Aktualnie prowadzi on w Oslo nowoczesną klinikę zajmującą się multidyscyplinarną terapią wielu chorób uznawanych za cywilizacyjne.
Książka „Dieta greckiego doktora” nie jest zwykłym przepisem na dietę. Autor w atrakcyjny sposób opowiada w niej nie tylko jak odzyskać kontrolę nad własną wagą czy poziomem cukru we krwi, ale również w dogłębny sposób przedstawia nam subtelne zależności pomiędzy chemią naszego ciała, a spożywanym jedzeniem. Czytelnik poznaje olbrzymią ilość czynników mogących wpłynąć zarówno pozytywnie jak i negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Niewątpliwie głęboka wiedza jaką posiada autor, została przedstawiona czytelnikowi w sposób nie tylko przystępny, ale wręcz potrafiący czytającego zafascynować. Co więcej, znajdziemy nie tylko wskazówki dotyczące żywienia ale również wiele ciekawych informacji, począwszy od gospodarki hormonalnej aż po porady jak trenować by uzyskać pożądany efekt.
Poza ogólnymi wytycznymi zbudowanymi na bazie solidnej wiedzy naukowej, w książce doktora F. A. Lindberga znajdziemy również gotowy plan na czterotygodniową dietę pomagającą nam uporać się ze zbyt wysokim poziomem cukru oraz nadwagą. Nie spodziewajmy się jednak żadnej diety cud. Autor uczciwie ostrzega, że droga do zdrowej i szczupłej sylwetki nie wiedzie na skróty, i tylko całkowita zmiana nawyków żywieniowych pozwoli nam cieszyć się osiągniętymi efektami. Jako zapalony kucharz, autor przygotował całą gamę przepisów na zdrowe dania, wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki temu będziemy mogli poeksperymentować z wieloma egzotycznymi potrawami na każdą okazję. Znajdziemy tu bowiem wskazówki jak zrobić zdrowe „Greckie klopsiki Keftedes”, „Musakę doktora Lindberga” czy „Cytrynowego kurczaka z ciecierzycą”. Również wielbiciele sałatek mogą wybrać spośród wielu przepisów takich jak „Sałatka z krewetek, awokado i fety”, „Sałatka grecka” czy „Sałatka z kurczaka z chili i lionką”. Korzystając z porad autora bez najmniejszego problemu przygotujemy bardzo smaczny posiłek mając jednocześnie pewność, że to co jemy poprawi nie tylko nasze samopoczucie ale i pozytywnie wpłynie na nasze ciało
Wydana przez dom wydawniczy Rebis, książka „Dieta greckiego doktora” jest pozycją godną polecenia w zasadzie każdemu, bez względu na wiek czy wagę. Zawarte w niej porady skierowane są bowiem nie tylko do osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy lub chorują na cukrzycę. Wiele interesujących informacji znajdzie tu praktycznie każdy, dla kogo zdrowie czy dobre samopoczucie jest sprawą istotną.
„Dieta greckiego doktora” – F. A. Lindberg
Dom wydawniczy Rebis, Poznań 2006