Suszenie jest dosyć czasochłonne, za to tak przygotowane warzywa lub grzyby nadadzą potrawom tak mocnego aromatu, że nie będą potrzebne już żadne przyprawy typu tłusta kostka rosołowa, maggi czy pełne soli jarzynki. Grzyby do suszenia bardzo dokładnie oczyść (ale nie myj). Duże okazy pokrój na mniejsze kawałki, we wszystkich grzybach oddziel kapelusze od nóżek. Rozłóż je na kratce w piekarniku nagrzanym do temp. 60 stopni, uchyl drzwiczki. Susz kilka godzin dziennie przez kilka dni z rzędu. Trzymaj w hermatycznych pojemnikach. Grzyby można także suszyć w specjalnych maszynkach lub nawlekając je na sznurek i susząc na świeżym powietrzu w nasłonecznionym miejscu. Warzywa i owoce do suszenia umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w plasterki lub paski. Rozłóż je luźno na płachcie papieru i zostaw w suchym, ciemnym miejscu przy kaloryferze.