Domowa granola – najlepszy przepis

Zrobiona samodzielnie domowa granola jest pysznym pomysłem na śniadanie. Zrobisz ją w 15 minut na bazie płatków owsianych z ulubionymi dodatkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Domowa granola – najlepszy przepis
fot. Adobe Stock
Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów i bakalii. Obecnie jest dostępna w niemal każdym sklepie spożywczym. Skład takiej granoli pozostawia jednak wiele do życzenia, a w środku nie zawsze znajdziesz to, co lubisz.

Wyjściem idealnym jest zrobienie domowej granoli. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie zajmie nieco ponad 15 minut, a w środku znajdziesz tylko najlepsze składniki.

Domowa granola – przepis

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • ½ szklanki pestek dyni,
  • ½ szklanki pestek słonecznika,
  • ¼ płatków migadałowych,
  • ½ dowolnych orzechów: nerkowce, migdały, laskowe,
  • ¼ szklanki nasion chia,
  • 4 łyżki ziaren sezamu,
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • ½ szklanki suszonych owoców: żurawina, morela, figa, śliwka, jagody goji,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego.
Wykonanie:
  1. Czekoladę posiekaj na mniejsze, nieregularne kawałki.
  2. Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców wymieszaj w dużej misce.
  3. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż połączone składniki na blasze.
  4. Wstaw domową granolę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut.
  5. Co kilka minut otwieraj piekarnik i mieszaj domową granolę szpatułką, aby się nie przypaliła. To ważne! Przypalona granola jest gorzka i nieprzyjemna w smaku.
  6. Kiedy domowa granola jest odpowiednio wysuszona, pozostaw ją do wystygnięcia.
  7. Do ostudzonej domowej granoli dodaj suszone owoce i dokładnie wymieszaj.
  8. Przechowuj domową granolę w szklanym słoiku w suchym miejscu.
Jak zrobić domową granolę? Deser z domową granolą
fot. Adobe Stock

Domowa granola – z czym podać?

Mieszanka owoców i płatków owsianych doskonale sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa. Warto zrobić ją w większej ilości, aby zawsze był zapas domowej granoli pod ręką.

Domowa granola sprawdzi się jako szybkie i energetyczne śniadanie – wystarczy dodać do niej ciepłe lub zimne mleko lub napój roślinny. Świetnie sprawdzi się jako deser w połączeniu z jogurtem greckim lub naturalnym.

Dodaj do niej sezonowe owoce jak truskawki, borówki, jeżyny. Możesz zrobić także tropikalną wersję domowej granoli z mango, marakują, bananami i płatkami kokosowymi.

Spróbuj domowej granoli jako posypkę do smoothie bowl, koktajlu lub owsianki. Wzbogaci ona takie danie w walory smakowe i nada przyjemnej chrupkości.

Domowa granola zamknięta w uroczym słoiku przewiązanym kolorową wstążką, będzie efektownym i praktycznym prezentem świątecznym lub urodzinowym dla amatora zdrowego żywienia.
 
Granola w słoiku
fot. Adobe Stock