Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów i bakalii. Obecnie jest dostępna w niemal każdym sklepie spożywczym. Skład takiej granoli pozostawia jednak wiele do życzenia, a w środku nie zawsze znajdziesz to, co lubisz.
Wyjściem idealnym jest zrobienie domowej granoli. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie zajmie nieco ponad 15 minut, a w środku znajdziesz tylko najlepsze składniki.
fot. Adobe Stock
Domowa granola sprawdzi się jako szybkie i energetyczne śniadanie – wystarczy dodać do niej ciepłe lub zimne mleko lub napój roślinny. Świetnie sprawdzi się jako deser w połączeniu z jogurtem greckim lub naturalnym.
Dodaj do niej sezonowe owoce jak truskawki, borówki, jeżyny. Możesz zrobić także tropikalną wersję domowej granoli z mango, marakują, bananami i płatkami kokosowymi.
Spróbuj domowej granoli jako posypkę do smoothie bowl, koktajlu lub owsianki. Wzbogaci ona takie danie w walory smakowe i nada przyjemnej chrupkości.
Domowa granola zamknięta w uroczym słoiku przewiązanym kolorową wstążką, będzie efektownym i praktycznym prezentem świątecznym lub urodzinowym dla amatora zdrowego żywienia.
fot. Adobe Stock
Wyjściem idealnym jest zrobienie domowej granoli. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie zajmie nieco ponad 15 minut, a w środku znajdziesz tylko najlepsze składniki.
Domowa granola – przepis
Składniki:- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- ½ szklanki pestek dyni,
- ½ szklanki pestek słonecznika,
- ¼ płatków migadałowych,
- ½ dowolnych orzechów: nerkowce, migdały, laskowe,
- ¼ szklanki nasion chia,
- 4 łyżki ziaren sezamu,
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- ½ szklanki suszonych owoców: żurawina, morela, figa, śliwka, jagody goji,
- 5 łyżek miodu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego.
- Czekoladę posiekaj na mniejsze, nieregularne kawałki.
- Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców wymieszaj w dużej misce.
- Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż połączone składniki na blasze.
- Wstaw domową granolę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut.
- Co kilka minut otwieraj piekarnik i mieszaj domową granolę szpatułką, aby się nie przypaliła. To ważne! Przypalona granola jest gorzka i nieprzyjemna w smaku.
- Kiedy domowa granola jest odpowiednio wysuszona, pozostaw ją do wystygnięcia.
- Do ostudzonej domowej granoli dodaj suszone owoce i dokładnie wymieszaj.
- Przechowuj domową granolę w szklanym słoiku w suchym miejscu.
fot. Adobe Stock
Domowa granola – z czym podać?
Mieszanka owoców i płatków owsianych doskonale sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa. Warto zrobić ją w większej ilości, aby zawsze był zapas domowej granoli pod ręką.Domowa granola sprawdzi się jako szybkie i energetyczne śniadanie – wystarczy dodać do niej ciepłe lub zimne mleko lub napój roślinny. Świetnie sprawdzi się jako deser w połączeniu z jogurtem greckim lub naturalnym.
Dodaj do niej sezonowe owoce jak truskawki, borówki, jeżyny. Możesz zrobić także tropikalną wersję domowej granoli z mango, marakują, bananami i płatkami kokosowymi.
Spróbuj domowej granoli jako posypkę do smoothie bowl, koktajlu lub owsianki. Wzbogaci ona takie danie w walory smakowe i nada przyjemnej chrupkości.
Domowa granola zamknięta w uroczym słoiku przewiązanym kolorową wstążką, będzie efektownym i praktycznym prezentem świątecznym lub urodzinowym dla amatora zdrowego żywienia.
fot. Adobe Stock