Bakalie do świątecznych smakołyków

figi, rodzynki, migdały, daktyle - bakalie nie tylko na święta

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bakalie do świątecznych smakołyków
MIGDAŁY: W sklepach występują migdały słodkie. Gdy chcemy, by smak migdałowego ciasta, czy kremu był wyraźniejszy, możemy dodać dwa, trzy gorzkie migdały, nie więcej. Przed użyciem migdały należy sparzyć wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić i obrać z łupinek. FIGI: Znakomite w smaku, podnoszący w sposób zdecydowany smak ciasta, do którego je dodaamy. DAKTYLE: Daktyle suszone zawierają ponad 70% cukru gronowego, są wysokokaloryczne i tuczące. Zawierają duże ilości witaminy A i B oraz sole mineralne. RODZYNKI: W przeciwieństwie do innych bakalii, rodzynek jest kilka gatunków, kupując je należy kierować się ich przeznaczeniem. RODZYNKI SMYRNEŃSKIE: Dość duże w kolorze akacjowego miodu. Ich wielką zaletą jest to, że nie mają pestek. RODZYNKI GRECKIE CZYLI KORYNTKI: Małe niezwykle słodkie. o nadzwyczajnym kuszącym aromacie. Nie mają pestek. RODZYNKI WŁOSKIE: Pochodzą z Kalabrii. Są to średniej wielkości rodzynki o muszkatałowym zapachu. Nadają się jako dodatek do ciast, ale także do wszelkiego rodzaju farszów i sosów, nie tylko słodkich, do naleśników, drobiu oraz dań z ryb i mięs. MALAGA: Rodzynki z winogron andaluzyjskich. To właśnie z nich robi się słynne wysoko cenione wina. Rodzynki przed użyciem należy starannie umyć pod bieżącą wodą. W zależności od ich przeznaczenia możemy namoczyć je w słodkim winie, koniaku lub w ciemnym rumie, a także w spirytusie, gdy dodajemy je do słodkich ciast i farszów. Rodzynki można namoczyć w gorącej wodzie, ale tylko przez kilka minut- nie więcej niż 5 , będą soczyste, delikatne, aromatyczne.