Jak zrobić batona musli?

  • 2

Pyszne batony, chyba każdy z nas je lubi. Batony mogą być słodkie, a mogą być też zdrowe. Tylko jak je zrobić? Zobacz to proste!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak zrobić batona musli?
fot. Fotolia

W batonach musli znajdują się wspaniałe składniki, które dają wiele składników odżywczych. Możemy do nich użyć wiele wartościowych składników, np. orzechy, pestki, słonecznik. Robi się je naprawdę szybko. Są zdrowe, bo nie zawierają cukru, a są naprawdę słodkie.

Takie przekąski idealnie nadają się do pracy czy do szkoły.
Przygotowanie takiego sycącego batona zajmuje raptem 30 minut. Przygotowany w swojej kuchni baton jest o wiele tańszy niż w sklepie. Bo zamiast zapłacić ok. 1,30 zł za 1 batona, zapłacimy troszkę więcej za całą blaszkę pysznego musli.

Jak można je przygotować?
Wybieramy składniki, które najbardziej nam pasują. Mogą to być płatki owsiane, nasiona słonecznika lub dyni i bakalie.

Do większego naczynia wkładamy np. 1 szklankę ryży preparowanego wymieszanego z płatkami owsianymi. Dodajemy 3 łyżki sezamu i pół szklanki rodzynek, żurawiny, migdałów czy śliwek bez pestek. Całość dokładnie wymieszać. W rondelku wymieszać po 2 łyżki: oleju, miodu i dżemu.

Wstaw na palnik i mieszaj aż się wszystko połączy. Zalej taką miksturą składniki w misce. Wymieszaj. Masę wyłóż na brytfannie wysmarowanej margaryną. Piec ok. 20 minut w 180 st. Po upieczeniu wystudź i już można spożywać.

Tak jak widać naprawdę zachęcająco to wygląda. Ze składników, które mamy w naszej kuchennej spiżarce można zrobić kilka pysznych dużych brytfann zdrowych batonów, które zapewne będą smakować nie tylko nam ale naszym pociechą. Można je długo przechowywać a w miarę potrzeby przygotować kolejne. Można się tak bawić z ulubionymi składnikami.

Życzę zdrowych batonów i pysznych połączeń.

Zobacz także: Musli na drugie śniadanie >>>