
APERITIF: Wytrawny koktajl, najczęściej o ziołowym smaku i z niską zawartością alkoholu. Aperitif podaje się przed posiłkiem dla zaostrzenia apetytu. DIGESTIF: Podaje sie go w trakcie posiłku, ułatwia trawienie. Najczęściej są to czysta wódka lub gorzkie ziołowe likiery. HOT DRINK: Alkohol z dodatkami podawany na ciepło, tak jak grzane wino czy grog. KRUSZON: Napój z wina najczęściej z białego wytrawnego czasami musującego. Wino miesza się z lodem, wodą sodową i świeżymi owocami. KOKTAJL: Napój uzyskiwany przez wymieszanie alkoholi z różnymi dodatkami. Ze względu na objętość i zawartość alkoholu koktajle alkoholowe dzielimy na: LONG DRINK: Napój o objętości do 140 ml, w którym zawartość alkoholu jest nie większa niż połowa. Podaje się go w wysokiej szklance ze słomką. SHORT DRINK: Napój podawany w niskiej szklanceo objętości do 100 ml. Alkohol w short drinkach podaje się bez rozcieńczania, składniki bezalkoholowe dodawane sa w niewielkich ilościach. SHOT: Napój serwowany w kieliszku o objetości do 50 ml. Alkohol podaje się bez rozcieńczenia. Shoty wypija się na raz.