Jesteśmy największym producentem drobiu w Europie. Pomysłów na mięso drobiowe mamy wiele, dlatego przyrządzamy go dosyć często.
Każde mięso, pieczone, smażone, faszerowane, czy gotowane jest smaczne. Na naszych stołach drób króluje od wielu, wielu lat. Mięso drobiu, nie tylko jest smaczne ale przede wszystkim lekkostrawne, zawiera niewielką ilość tłuszczu jednocześnie dostarczając do naszego organizmu wiele cennych zasobów białka. Bardzo często w kuchni sięgamy po niego ze względu na jego różnorodność. Można z niego stworzyć potrawy proste czy wykwintne w tradycyjny sposób lub z egzotycznymi dodatkami. Musimy pamiętać, że faszerując na przykład nóżki, ich objętość podczas pieczenia może się zmniejszyć dlatego nie należy farszu wkładać zbyt ciasno, gdyż może wypłynąć.
Piekarnik powinniśmy ustawić na wysoka temperaturę, aby się szybko zarumieniły, po czym stopniowo obniżamy. Unikniemy wówczas niesmacznego wysuszenia mięsa.
Jeżeli przygotowujemy drób na słodko, owoce dodajemy pod koniec pieczenia, natomiast jeśli używamy surowych warzyw, należy je wrzucić razem z drobiem na samym początku pieczenia, wtedy wszystko będzie jednakowo miękkie. Z drobiu możemy również robić sznycle z owocami, bitki z kurczaka razem z wiśniami, czy filet z kurczaka w sosie curry.
Mięso drobiowe zwłaszcza z kurczaka jest najbardziej odżywczym mięsem, ma wysoką zawartość białka, a niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Mięso drobiowe jest lekkostrawne, nisko tłuszczowe i łatwo przyswajane. Ma wysoką zawartość cynku, potasu, magnezu, oraz witamin z grupy B, które wzmacniają nasz organizm odpornościowy.
Tak wiec drób ma doskonałe walory smakowe i jest bardzo delikatny oraz łatwy do przyrządzenia.
Przedstawiam jeszcze przepis na pyszne danie. Polecam go zrobić na wszelkiego rodzaju uroczystości domowe.
KURCZAK W RYŻU I SOSIE
pół kg ryżu
6 połówek udek z kurczaka
pół opakowania sosu włoskiego
pół opakowania keczupu
6 szklanek wody
słoiczek koncentratu pomidorowego
kucharek
2 cebule
1 kostka margaryny
przyprawa do kurczaka
Ryż wysypać na posmarowaną margaryną brytfannę. Mięso posypać przyprawą do kurczaka z obu stron. Ułożyć jedno obok drugiego na ryżu. Wodę wlać do garnka, dać na palnik i włożyć margarynę. Rozpuścić ją w wodzie. Dodać do tego sos włoski, koncentrat i ketchup. Wszystko dokładnie wymieszać. Zalać tak przygotowanym sosem kurczaka z ryżem na brytfannie. Piec ok. 70 minut w 200 st. W połowie pieczenia, mięso obrócić na brytfannie. Smacznego.
Każde mięso, pieczone, smażone, faszerowane, czy gotowane jest smaczne. Na naszych stołach drób króluje od wielu, wielu lat. Mięso drobiu, nie tylko jest smaczne ale przede wszystkim lekkostrawne, zawiera niewielką ilość tłuszczu jednocześnie dostarczając do naszego organizmu wiele cennych zasobów białka. Bardzo często w kuchni sięgamy po niego ze względu na jego różnorodność. Można z niego stworzyć potrawy proste czy wykwintne w tradycyjny sposób lub z egzotycznymi dodatkami. Musimy pamiętać, że faszerując na przykład nóżki, ich objętość podczas pieczenia może się zmniejszyć dlatego nie należy farszu wkładać zbyt ciasno, gdyż może wypłynąć.
Piekarnik powinniśmy ustawić na wysoka temperaturę, aby się szybko zarumieniły, po czym stopniowo obniżamy. Unikniemy wówczas niesmacznego wysuszenia mięsa.
Jeżeli przygotowujemy drób na słodko, owoce dodajemy pod koniec pieczenia, natomiast jeśli używamy surowych warzyw, należy je wrzucić razem z drobiem na samym początku pieczenia, wtedy wszystko będzie jednakowo miękkie. Z drobiu możemy również robić sznycle z owocami, bitki z kurczaka razem z wiśniami, czy filet z kurczaka w sosie curry.
Mięso drobiowe zwłaszcza z kurczaka jest najbardziej odżywczym mięsem, ma wysoką zawartość białka, a niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Mięso drobiowe jest lekkostrawne, nisko tłuszczowe i łatwo przyswajane. Ma wysoką zawartość cynku, potasu, magnezu, oraz witamin z grupy B, które wzmacniają nasz organizm odpornościowy.
Tak wiec drób ma doskonałe walory smakowe i jest bardzo delikatny oraz łatwy do przyrządzenia.
Przedstawiam jeszcze przepis na pyszne danie. Polecam go zrobić na wszelkiego rodzaju uroczystości domowe.
KURCZAK W RYŻU I SOSIE
pół kg ryżu
6 połówek udek z kurczaka
pół opakowania sosu włoskiego
pół opakowania keczupu
6 szklanek wody
słoiczek koncentratu pomidorowego
kucharek
2 cebule
1 kostka margaryny
przyprawa do kurczaka
Ryż wysypać na posmarowaną margaryną brytfannę. Mięso posypać przyprawą do kurczaka z obu stron. Ułożyć jedno obok drugiego na ryżu. Wodę wlać do garnka, dać na palnik i włożyć margarynę. Rozpuścić ją w wodzie. Dodać do tego sos włoski, koncentrat i ketchup. Wszystko dokładnie wymieszać. Zalać tak przygotowanym sosem kurczaka z ryżem na brytfannie. Piec ok. 70 minut w 200 st. W połowie pieczenia, mięso obrócić na brytfannie. Smacznego.
Nina W.
Dinah