Wiele razy zdarzyło mi się kupić zbyt wiele pieczywa. Można bardzo łatwo sprawić, że dłużej będzie ono świeże. Jeśli kupimy chleb, warto do chlebaka włożyć połówkę jabłka. Jabłko wciągnie wilgoć i chleb dłużej będzie miękki i świeży.
Należy jednak pamiętać, aby wymieniać jabłko i nie doprowadzić do jego gnicia, wówczas pleśń przejdzie również na chleb. Czerstwe pieczywo można wykorzystać do zrobienia grzanek. Jeśli mamy czerstwe bułki można wykorzystać je do zrobienia bułki tartej.
Czerstwą bagietkę można odgrzać w piekarniku i będzie tak jak świeża ze sklepu. Jeśli kupimy za dużo chleba można go bez problemu zamrozić. Po odmrożeniu jest bardzo dobry.
Należy jednak pamiętać, aby wymieniać jabłko i nie doprowadzić do jego gnicia, wówczas pleśń przejdzie również na chleb. Czerstwe pieczywo można wykorzystać do zrobienia grzanek. Jeśli mamy czerstwe bułki można wykorzystać je do zrobienia bułki tartej.
Czerstwą bagietkę można odgrzać w piekarniku i będzie tak jak świeża ze sklepu. Jeśli kupimy za dużo chleba można go bez problemu zamrozić. Po odmrożeniu jest bardzo dobry.