Mrożenie ciasta na pierogi

Jeśli zostanie nam ciasta na pierogi najlepiej je zamrozić - zaoszczędzimy sobie pracy następnym razem.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Mrożenie ciasta na pierogi
fot. Fotolia
Jeśli zostanie nam trochę ciasta na pierogi i zupełnie nie mamy pomysłu na dodatkowy farsz, to najlepiej je zamrozić. Zresztą nawet przygotowując ciasto warto już wcześniej zrobić go trochę więcej, żeby następnym razem zaoszczędzić sobie roboty.

Ciasto formujemy w kulę i zwijamy je szczelnie folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki. Żeby je rozmrozić wyjmujemy je poprzedniego dnia i zostawiamy na noc w lodówce do powolnego rozmrożenia. Może się okazać, że będzie się kleiło. Wtedy wystarczy dodać trochę mąki i dalej postępować jak ze zwykłym ciastem.

Uwaga, jeśli znów pozostanie nam trochę ciasta, to nie powinniśmy go już ponownie zamrażać.
 
Ciasto do pierogów, żeby było dobre i smaczne, wymaga dużo pracy. Musi być solidnie i dobrze wygniecione. Pierogi mogę być ruskie (czyli z serem i ziemniakami), z owocami, warzywami, słodkim białym serem, z kapustą i grzybami oraz z mięsem. To nie wszystko. Pierogi można zrobić ze szpinakiem i serem feta. Możliwości jest tak naprawdę bardzo dużo, a większość zależy od tego, jakie mamy upodobania. Farsz do pierogów może stanowić właściwie wszystko, co zechcemy.

          pierogi
 
Ciasto nie może pękać. Trzeba pierogi zawijać bardzo szczelnie, w innym wypadku podczas gotowania mogą się rozpaść, a cały farsz wtedy z nich wypłynie, czyli z pierogów będą nici. Dlatego podczas zagniatania pierogów pamiętaj, żeby robić to dokładnie. 
 
Każda gospodyni domowa ma swój sposób na przyrządzanie pierogów i ciasta do niego. Przepisów jest kilka, poszczególne osoby, które pierogi przygotowują, dopracowują te przepisy wedle swoich potrzeb i upodobań. 
 
Klasyczny przepis to przepis bez dodatku jajka. To przepis tradycyjny. Teraz w większości przepisów jajko jest obowiązkowym dodatkiem.
 
Klasyczne ciasto na pierogi to następujący przepis: mąka pszenna, gorąca woda i szczypta soli (około 1/4 łyżeczki). Mąki i wody dodaj wedle uznania, zależy ile ciasta chcesz przygotować. Na 100 sztuk pierogów potrzeba 0,5 kg mąki, o,5 l gorącej/ciepłej wody oraz pół łyżeczki soli. 

             pierogi
 
Jak to przygotować?
 
W odpowiednio dużej misce (ewentualnie na stolnicy lub stole) trzeba umieścić sól oraz mąkę. Następnie należy dolewać po trochu ciepłej wody i mieszać ciasto ręką lub łyżką. Kiedy masa stanie się jednolita możesz spokojnie zacząć wyrabiać ciasto ręką. Ciasto powinno być mięciutkie i sprężyste.
 
Drugi wariant
 
Drugi sposób zakłada przygotowanie ciasta do pierogów z jajkiem. Musimy sobie przygotować mąkę pszenną, jedno całe jajko, niepełną szklankę ciepłej wody (najlepiej, żeby była przegotowana), masło (około łyżeczki) i łyżeczkę soli. Maki przygotuj około 2 szklanek. Jeżeli chcesz zrobić 100 sztuk pierogów podane składniki pomnóż razy dwa.
 
Przygotowanie ciasta przebiega w bardzo podobny sposób. Mąkę należy wsypać do miski (ewentualnie wysypać ją na stolnicy bądź stole). Następnie trzeba dodać jajko oraz masło i sól. Stopniowo dolewaj wody i po trochu zagniataj ciasto. Aż wszystkie składniki się połączą. I wtedy zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Musi być też miękkie, by dało się odpowiednio rozwałkować.
 
Kiedy ciasto jest już wyrobione należy odkroić z niego dosyć małe kawałki. Następnie te małe kawałki należy rozwałkować i formować okrągłe, cieniutkie placuszki na pierogi. Następnie można faszerować je tym, co przygotowaliśmy.
 
Najlepsze pierogi są zaraz po ugotowaniu. W przypadku  pierogów, których farsz jest mięsny lub są to pierogi ruskie, najsmaczniej jest wtedy, kiedy się te pierogi podpiecze razem z cebulką i skwarkami. Nie ma ukrywa co ukrywać, smakują wtedy wyśmienicie.
 
          pierogi
 
Pierogi są znane w Polsce prawdopodobnie już od wieku XIII. Sprowadzono je prawdopodobnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś Kijowską. Prawdopodobnie jeden z polskich biskupów zachwycił się pierogami, kiedy przebywał w Kijowie. 
 
Kiedyś było tak, że pierogi przygotowywano tylko z okazji świąt. Na każde z tych świąt pierogi miały swój odrębny kształt i inny farsz. Były nawet tak zwane pierogi żałobne, które podawano na stypie.
 

Polecamy: przepisy na pierogi >>>