Irlandczycy słyną z organizowania ulicznych festynów i pochodów, w których wszyscy uczestnicy są ubrani na zielono i z uśmiechem na ustach kosztują kolejnych potraw. Jesteście ciekawi co jest serwowane podczas takiej uczty? Odpowiadamy!
Kuchnia irlandzka słynie ze swoich pyszności i podobnie jak angielska nie waha się użyć w potrawach smażonych plastrów bekonu, kiełbasek wieprzowych czy jajek sadzonych. Hash brown to tradycyjny placek ziemniaczany smażony na głębokim tłuszczu - w towarzystwie odpowiednich dodatków takie danie zastępowało niekiedy obiad i kolację. W sensie kalorycznym oczywiście. Na festynach podczas dnia świętego Patryka można także skosztować fasolki w sosie pomidorowym oraz duszonych pieczarek. Inne tradycyjne potrawy to colcannon, barm brack oraz coddle.
W kuchni irlandzkiej bardzo często serwuje się także baraninę. W asyście ziemniaków oraz cebuli stanowi popularne danie tradycyjne, tak zwany Irish Stew. W kontekście dnia świętego Patryka nie można także nie wspomnieć o alkoholach, zwłaszcza piwach irlandzkich, których każdy turysta musi spróbować (znane marki to np Guiness, Beamish czy Kilkenny). A jeżeli wśród nas są koneserzy mocniejszych trunków to warto pokusić się na irlandzki likier Baileys oraz whiskey.
Dzień Świętego Patryka w Polsce
Czy wiecie, że to wesołe i radosne święto jest obchodzone także w Polsce? Jeżeli zobaczycie kogoś odzianego w zielony kolor, z symboliczną koniczynką albo szklaneczką whiskey w ręku to spodziewajcie się, że macie do czynienia z Irlandczykiem, albo kimś kto kocha ten kraj. Zwyczaj organizacji uroczystych obchodów jest także zachowany w Wielkiej Brytanii, USA, Kanadzie, Australii, Argentynie i Chile.
Sympatyzujecie z Irlandią? Szykujecie się na to święto?
Ankha
Nina W.