17 kwietnia 2013 roku w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława Staszica w Kościelcu odbyły się I warsztaty trzeciej edycji „Dzień z Podravką”. Warsztaty pod hasłem „kuchnia śródziemnomorska”, tak jak w poprzednich edycjach, adresowane są do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych. Gotujmy.pl jest patronem medialnym projektu - przygotowaliśmy specjalnie dla Was relację!
Bardzo miło nam było przyjechać ponownie do Kościelca. Warsztaty dotyczące składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczestnicy oraz zaproszeni goście – przedstawiciele Koła Młodego Gastronoma z Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie oraz gimnazjaliści z Kościelcu - poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej.
Marcin Jabłoński, kucharz prowadzący III edycję projektu uczył między innymi jak wybiera się najlepsze owoce morza, jak sprawdza się ich świeżość. Uczył otwierać ostrygi, sprawiać świeże ryby. Uczestnicy I warsztatów wspólnie z Marcinem przegotowali: okonia morskiego z pomidorową salsą i glazurowanym korzeniem pietruszki, krewetki aromatyzowane vegetą podane na groszku cukrowym, sałatkę z karczocha, spaghetti z krewetkami, a na finał był homar – król owoców morza.
Marcin Jabłoński dzielił też kilku cennych wskazówek na temat prezentacji dań - jak wiemy jest to niezwykle ważna kwestia, bo przecież jemy również oczami.
Drugą część „Dnia z Podravką” tak jak w poprzednich edycjach stanowił konkurs - siedem drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy.
Wygrała drużyna trzech dziewcząt w składzie: Ewa Gostyńska, Aleksandra Nuszczyńska, Klaudia Marciniak. Ponadto wyróżniona została druga drużyna: Katarzyna Lisiak, Małgorzata Pyszka, Katarzyna Wysocka. Jeszcze raz gratulujemy! Zwycięska drużyna zakwalifikowała się do wielkiego finału.
Mimo, iż dla uczestnicy warsztatów z większością produktów zetknęli się po raz pierwszy, to podczas zmagań konkursowych nie bali się z nimi zmierzyć. Wykazali się dużą kreatywnością, śmiało eksperymentowali, tworzyli nowe dla siebie potrawy i smaki.
Jesteśmy pod bardzo dużym wrażeniem otwartości na nowości wszystkich uczestników warsztatów, podczas których my czuliśmy się jakbyśmy stanowili jedna wielką drużynę kulinarną. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za taka postawę!
Bardzo miło nam było przyjechać ponownie do Kościelca. Warsztaty dotyczące składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczestnicy oraz zaproszeni goście – przedstawiciele Koła Młodego Gastronoma z Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie oraz gimnazjaliści z Kościelcu - poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej.
Marcin Jabłoński, kucharz prowadzący III edycję projektu uczył między innymi jak wybiera się najlepsze owoce morza, jak sprawdza się ich świeżość. Uczył otwierać ostrygi, sprawiać świeże ryby. Uczestnicy I warsztatów wspólnie z Marcinem przegotowali: okonia morskiego z pomidorową salsą i glazurowanym korzeniem pietruszki, krewetki aromatyzowane vegetą podane na groszku cukrowym, sałatkę z karczocha, spaghetti z krewetkami, a na finał był homar – król owoców morza.
Marcin Jabłoński dzielił też kilku cennych wskazówek na temat prezentacji dań - jak wiemy jest to niezwykle ważna kwestia, bo przecież jemy również oczami.
Drugą część „Dnia z Podravką” tak jak w poprzednich edycjach stanowił konkurs - siedem drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy.
Wygrała drużyna trzech dziewcząt w składzie: Ewa Gostyńska, Aleksandra Nuszczyńska, Klaudia Marciniak. Ponadto wyróżniona została druga drużyna: Katarzyna Lisiak, Małgorzata Pyszka, Katarzyna Wysocka. Jeszcze raz gratulujemy! Zwycięska drużyna zakwalifikowała się do wielkiego finału.
Mimo, iż dla uczestnicy warsztatów z większością produktów zetknęli się po raz pierwszy, to podczas zmagań konkursowych nie bali się z nimi zmierzyć. Wykazali się dużą kreatywnością, śmiało eksperymentowali, tworzyli nowe dla siebie potrawy i smaki.
Jesteśmy pod bardzo dużym wrażeniem otwartości na nowości wszystkich uczestników warsztatów, podczas których my czuliśmy się jakbyśmy stanowili jedna wielką drużynę kulinarną. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za taka postawę!