"Smaki Warmi, Mazur i Powiśla" - nagrody

W konkursie "Smaki Warmi, Mazur i Powiśla" nagrodzono sery, miody oraz chleb. Jakie i skąd? Oto lista.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
"Smaki Warmi, Mazur i Powiśla" - nagrody
W konkursie "Smaki Warmi, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" udział brali zarówno indywidualni kucharze, jak i szkoly gastronomiczne, restauracje czy gospodarstwa agroturystyczne. Konkurs organizowany był przez samorząd województwa

Jako najlepsze produkty regionalne z Warmi i Mazur uznano:
  • Chleb flisacki z gospodarstwa agroturystycznego pod Ełkiem
  • Ser salami wytwarzany w mleczarni w Suszu pod Iławą
  • Miód lipowy z pasieki w Kętrzynie

Najlepszym produktem pochodzenia roślinnego wybrano tort czekoladowo-orzechowy.