Karczochy, świeże mule, krewetki czy sezonowe szparagi – rzadko mamy okazję tych produktów używać we własnej kuchni, nie są też tak częstym gościem w restauracyjnych kartach. Powód jest prosty – ich obróbka i przygotowanie wymaga wiedzy, a co więcej – doświadczenia. Nie każdy zawodowy kucharz potrafi sprawnie obrać karczocha albo przygotować dobrze wypatroszone krewetki...
Tym co uderzyło nas od razu była pasja – zarówno u organizatorów warsztatów, jak i uczniów szkoły. Ci pierwsi – z Marcinem Jabłońskim na czele – nastawieni byli na przekazanie jak najwięcej wiedzy nabytej w pocie czoła w kuchniach wielu doskonałych restauracji. Z kolei młodzi adepci sztuk kulinarnych byli chłonni wiedzy, aktywnie uczestniczący, nastawieni na cel.
Bo to stawianie sobie celów i ich stopniowe realizowanie jest zdaniem prowadzącego warsztaty Marcina Jabłońskiego najważniejsze. Marcin mówiąc do młodzieży podkreślał, że nie dzieli ich duża różnica wieku. Obecnie młody szef kuchni jeszcze niedawno zaczynał jako pełen pasji nastolatek z pokorą zbierający doświadczenie u najlepszych.
Więcej o Marcinie, a także kilka jego przepisów na zdrowe grillowanie znajdziecie tutaj >>>
Warsztaty w szkole w Białej Podlaskiej składały się z dwóch etapów - w pierwszym uczniowie oraz zaproszeni goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej. Uczestnicy warsztatów wspólnie z Marcinem przegotowali: risotto ze szparagami posypane płatkami sera Grana Padano.
Mistrz kuchni zaprezentował techniki gotowania różnych rodzajów ryżu, etapy dodawania składników oraz obróbkę szparagów – młodzi, przyszli kucharze mogli dowiedzieć się jak sprawnie pozbywać się zdrewniałych końcówek szparaga i jak podawać je na surowo.
Następnie na warsztat wzięto owoce morza – mule i krewetki. Uczniowie zapoznali się z mulami, szybkimi w przygotowywaniu owocami morza. Dowiedzieli się jak wybierać najlepsze z nich oraz jak i gdzie je w Polsce kupować. Wspólnie przygotowali klasyczne włoskie, błyskawiczne w przygotowaniu danie - makaron spaghetti aglio olio z mulami
i pomidorami z oliwą i czosnkiem.
Szczegółowo zostały omówione krewetki Black Tiger. Marcin zademonstrował techniki ich obierania, dzielenie, obróbkę cieplną oraz zastosowania w kuchni. Z rękawa szefa kuchni Marcin wyciągnął sztuczkę zapobiegającą zwijaniu się krewetek podczas smażenia. Prowadzący i uczniowie wspólnie przygotowali grillowane krewetki Black Tiger podane na miksie sałat z salsą truskawkowo-balsamiczną.
Przez całe warsztaty towarzyszyły nam karczochy. Uczestnicy stopniowo, poczynając od zielonych kul, poprzez fioletowe kwiatki i biały puch dostawali się do ich smakowitego serca. Karczoch jest kwiatem pracochłonnym i trudnym w obróbce, problemy z nim mają nawet doświadczeni kucharze, możliwość zapoznania się z nimi na pewno zaprocentuje w przyszłości. Uczestnicy po mimo iż używali go po raz pierwszy doskonale sobie poradzili, docenili jego walory smakowe.
W trakcie warsztatów Marcin omawiał zasady porcjowania, prezentacji i podawania potraw, przypominając uczestnikom jak ważny jest wygląd dania – jemy przecież najpierw oczami, wzrok to nasz podstawowy zmysł. Co więcej – trendy w prezentacji potraw zmieniają się równie szybko jak moda na wybiegu. Warto wiedzieć jaki trend jest obowiązujący, co już jest „passe” a co modne, świeże i niejako – oczekiwane.
Cała ta wiedza została znakomicie użyta w części konkursowej, podczas której uczestnicy przygotować mieli przystawkę i danie główne.
Wszystkie grupy ugotowały perfekcyjnie al dente makaron, sałaty bardzo dobrze przyprawione, a prezentacje oryginalne. Z karczochem poradzili sobie perfekcyjnie, ciesząc nas jego delikatnym smakiem i ciekawymi zestawieniami - nie wszyscy zawodowi kucharze to potrafią.
Wybór najlepszej trójki z pośród siedmiu drużyn nie był łatwy, ale obrady jury w których mieliśmy przyjemność uczestniczyć wyłoniły zwycięski zespół w skład którego wchodzi Monika Jędruchniewicz, Michał Muszyński i Mateusz Artyszuk. Laureatom gratulujemy i czekamy na spotkanie z nimi podczas Wielkiego Finału w styczniu w Warszawie!
Ponadto za znakomitą prezentację wyróżniony został zespół w składzie: Urszula Chomiuk, Kinga Szendek, Aleksandra Ignatowska. Brawo dziewczyny! Warsztaty i spotkanie w Białej Podlaskiej udowodniły, że nasza gastronomia ma przed sobą wspaniałą przyszłość.
Zapraszamy na fanpage Dnia z Podravką >>>