VI warsztaty „Dzień z Podravką” w Legnicy, tak jak w pozostałych szkołach biorących udział w „Dniu z Podravką, składały się z dwóch etapów. W pierwszym etapie uczestnicy oraz licznie zaproszeni goście na czele z Panem Tadeuszem Krzakowskim, Prezydentem Legnicy - poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej.
Podczas warsztatów uczestnicy mogli nauczyć się między innymi sprawiać ryby i sprawdzać ich świeżość.
W trakcie warsztatów wspólnie z mistrzem kuchni Marcinem Jabłońskim poznawali produkty i uczyli się z nich tworzyć ciekawe potrawy, między innymi krewetki black tiger aromatyzowane vegetą. Do dyspozycji mieliśmy wszystkie najnowsze smaki vegety, a w tym: śródziemnomorską, pikantną, z koperkiem, azjatycką i o smaku kurczaka.
Marcin udzielił też kilku cennych wskazówek na temat food design, jak wiemy to bardzo ważna kwestia, bo przecież jemy również (a może przede wszystkim) oczami. Nauczył także tworzenia „piasku jadalnego” i „ziemi jadalnej”.
Druga część „Dnia z Podravką” to oczywiście konkurs!
Siedem drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. Uczestnicy w swoich potrawach musieli wykorzystać karczocha oraz krewetki tygrysie. Tym razem najlepsza okazała się drużyna: Adrian Kwapis, Monika Łukawska, Katarzyna Kiećko. Tym samym zakwalifikowali się do wielkiego finału.
Ponadto jury postanowiło wyróżnić Emilie Kurawską oraz Wiktora Lecha.
Na blogu członka zwycięskiej drużyny - Adriana Kwapisa możecie przeczytać jego relację z pierwszej ręki >>>
Mimo, iż dla uczestnicy warsztatów z większością produktów zetknęli się po raz pierwszy, to podczas zmagań konkursowych nie bali się ich używać. Wykazali się dużą wiedzą i kreatywnością, śmiało eksperymentowali, tworzyli nowe dla siebie potrawy i smaki. Jesteśmy pod bardzo dużym wrażeniem otwartości na nowości wszystkich uczestników warsztatów!