![Dzień z Podravką w Legnicy Dzień z Podravką w Legnicy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/dzien-z-podravka-w-legnicy-239746.jpg)
VI warsztaty „Dzień z Podravką” w Legnicy, tak jak w pozostałych szkołach biorących udział w „Dniu z Podravką, składały się z dwóch etapów. W pierwszym etapie uczestnicy oraz licznie zaproszeni goście na czele z Panem Tadeuszem Krzakowskim, Prezydentem Legnicy - poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej.
Podczas warsztatów uczestnicy mogli nauczyć się między innymi sprawiać ryby i sprawdzać ich świeżość.
W trakcie warsztatów wspólnie z mistrzem kuchni Marcinem Jabłońskim poznawali produkty i uczyli się z nich tworzyć ciekawe potrawy, między innymi krewetki black tiger aromatyzowane vegetą. Do dyspozycji mieliśmy wszystkie najnowsze smaki vegety, a w tym: śródziemnomorską, pikantną, z koperkiem, azjatycką i o smaku kurczaka.
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgJniePg.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgJniePg.jpg)
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgyvV9tl.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgyvV9tl.jpg)
Marcin udzielił też kilku cennych wskazówek na temat food design, jak wiemy to bardzo ważna kwestia, bo przecież jemy również (a może przede wszystkim) oczami. Nauczył także tworzenia „piasku jadalnego” i „ziemi jadalnej”.
Druga część „Dnia z Podravką” to oczywiście konkurs!
Siedem drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. Uczestnicy w swoich potrawach musieli wykorzystać karczocha oraz krewetki tygrysie. Tym razem najlepsza okazała się drużyna: Adrian Kwapis, Monika Łukawska, Katarzyna Kiećko. Tym samym zakwalifikowali się do wielkiego finału.
Ponadto jury postanowiło wyróżnić Emilie Kurawską oraz Wiktora Lecha.
Na blogu członka zwycięskiej drużyny - Adriana Kwapisa możecie przeczytać jego relację z pierwszej ręki >>>
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/img0l0518.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/img0l0518.jpg)
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgjBr73o.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgjBr73o.jpg)
Mimo, iż dla uczestnicy warsztatów z większością produktów zetknęli się po raz pierwszy, to podczas zmagań konkursowych nie bali się ich używać. Wykazali się dużą wiedzą i kreatywnością, śmiało eksperymentowali, tworzyli nowe dla siebie potrawy i smaki. Jesteśmy pod bardzo dużym wrażeniem otwartości na nowości wszystkich uczestników warsztatów!