
5 czerwca 2013 roku w Zespole Szkół Mechanicznych im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Radziejowie odbyły się trzecie warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego ”Dzień z Podravką”
Warsztaty tak jak zazwyczaj składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie oraz licznie goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej pod kierunkiem utytułowanego, młodego szefa kuchni Marcina Jabłońskiego.
Marcin Jabłoński uczył między innymi jak wybiera się najlepsze owoce morza – ostrygi, mule, krewetki. Jak sprawdza się ich świeżość, jak i z czym je podawać.
Oprócz uczniów aktywny udział w pokazie brali też zaproszeni goście – Pani Irena Ucińska z restauracji Arkadia, Pan Paweł Śrubas, reprezentujący lokalne media oraz Panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Bardzo sprawnie otwierał ostrygi i obierał karczocha również dyrektor szkoły – Włodzimierz Kuc.
Uczestnicy wspólnie z Marcinem przegotowali: mule na kilka sposobów – z pomidorowym makaronem spaghetti oraz doskonałą, a szybką w przygotowaniu wersję z białym winem w śmietanie. Na warsztat wzięto też krewetki Black Tiger grillowane i podane na miksie sałat musztardowych z salsą z truskawkową z octem balsamicznym.

Warsztaty tak jak zazwyczaj składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie oraz licznie goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej pod kierunkiem utytułowanego, młodego szefa kuchni Marcina Jabłońskiego.
Marcin Jabłoński uczył między innymi jak wybiera się najlepsze owoce morza – ostrygi, mule, krewetki. Jak sprawdza się ich świeżość, jak i z czym je podawać.
Oprócz uczniów aktywny udział w pokazie brali też zaproszeni goście – Pani Irena Ucińska z restauracji Arkadia, Pan Paweł Śrubas, reprezentujący lokalne media oraz Panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Bardzo sprawnie otwierał ostrygi i obierał karczocha również dyrektor szkoły – Włodzimierz Kuc.
Uczestnicy wspólnie z Marcinem przegotowali: mule na kilka sposobów – z pomidorowym makaronem spaghetti oraz doskonałą, a szybką w przygotowaniu wersję z białym winem w śmietanie. Na warsztat wzięto też krewetki Black Tiger grillowane i podane na miksie sałat musztardowych z salsą z truskawkową z octem balsamicznym.