Dzień z Podravką w Radziejowie!

Projekt Dzień z Podravką nabiera rozpędu – trzecie już warsztaty III edycji projektu odbyły się w Radziejowie w Zespole Szkół Mechanicznych im. Marszałka Józefa Piłsudskiego.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dzień z Podravką w Radziejowie!
5 czerwca 2013 roku w Zespole Szkół Mechanicznych im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Radziejowie odbyły się trzecie warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego ”Dzień z Podravką”

Warsztaty tak jak zazwyczaj składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie oraz licznie goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej pod kierunkiem utytułowanego, młodego szefa kuchni Marcina Jabłońskiego.

Marcin Jabłoński uczył między innymi jak wybiera się najlepsze owoce morza – ostrygi, mule, krewetki. Jak sprawdza się ich świeżość, jak i z czym je podawać.

Oprócz uczniów aktywny udział w pokazie brali też zaproszeni goście – Pani Irena Ucińska z restauracji Arkadia, Pan Paweł Śrubas, reprezentujący lokalne media oraz Panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Bardzo sprawnie otwierał ostrygi i obierał karczocha również dyrektor szkoły – Włodzimierz Kuc.

Uczestnicy wspólnie z Marcinem przegotowali: mule na kilka sposobów – z pomidorowym makaronem spaghetti oraz doskonałą, a szybką w przygotowaniu wersję z białym winem w śmietanie. Na warsztat wzięto też krewetki Black Tiger grillowane i podane na miksie sałat musztardowych z salsą z truskawkową z octem balsamicznym.



Wiosenne menu reprezentowały coraz bardziej popularne w naszym kraju szparagi – oprócz ich obróbki podczas przygotowywania risotto z zielonymi szparagami Marcin omówił rodzaje ryżu, techniki gotowania każdego z nich i co niezwykle ważne - etapy dodawania składników.

Uczestników warsztatów zachwyciły zaprezentowane kwiaty jadalne, świeże zioła i kiełki, które odgrywają dużą rolą we współczesnej kuchni, szczególnie przy prezentacji potraw. Niektóre były dla nas wszystkich całkowitą nowością jak koper morski, czerwona i zielona mizuna lub oregano diabolo. Na naszym stole gościły też dobrze znane z ogródków kwiaty jadalne takie jak nasturcja, ogórecznik i czarnuszka. Usłyszeliśmy o ich nie zawsze oczywistych, a ciekawych zastosowaniach.

Marcin pokazał też zapomniane, a teraz powracające na nasze stoły i do kuchni najlepszych restauracji warzywa korzenne jak topinambur czy skorzonera.



Drugą część warsztatów „Dnia z Podravką” tak jak w poprzednich edycjach stanowił konkurs! Sześć drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, który odbędzie się w styczniu w Warszawie, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy.

Wybór był niezwykle trudny, a najlepszym zespołem okazał się zespół dziewcząt, w skład którego wchodziły: Julita Gralak, Ewelina Pawłowska i Oktawia Sosnowska.

Tym samym zakwalifikowały się do wielkiego finału. Ponadto jury wyróżniło Natalię Lisotę, Katarzynę Kwiatkowską, Katarzynę Lewandowską za przygotowanie bardzo interesującej przystawki.



Dużą niespodzianką dla wszystkich był przyjazd do Radziejowa przedstawicieli firmy Fackelmann, partnera projektu - Pana Krzysztofa Ogrodnika – Prezesa Fackelmann Polska oraz Marka Rowińskiego, Dyrektora Handlowego Fackelmann Polska. Panowie bardzo aktywnie uczestniczyli w warsztatach, ale także uważnie przyglądali się uczestnikom, wśród których w przyszłości wybierzemy „kulinarną twarz” firmy Fackelmann. Jak zapewnili nie jest to ostatnia wizyta na warsztatach!

Fot. Sylwester Wojciechowski