Świąteczne ucztowanie nie zawsze wychodzi na zdrowie. Warto mieć w zapasie ziołowe herbatki z dzirawca. Aby ulżyć przeciążonym wątrobom i woreczkom. Od roku życia do 7 lat 1/2 szklanki takiej herbatki lekko osłodzonej i podanej po jedzeniu, ułatwi dziecku trawienie wszystkich białek. Uchroni od skazy białkowej, zapobiegnie moczeniu nocnemu, kurczom, wzdęciu. W okresie lata nie można dziurawca przedawkować, szczególnie przy przebywaniu na słońcu, ponieważ może wystąpić podrażnienie skóry. Naszym nerwom niezbędne są witaminy z grupy B. Bogatym ich źródłem jest kapusta, groch, fasola, tłusta wieprzowina i wiele innych raczej cieżko strawnych potraw, których nie zawsze potrafimy sobie odmówić i to nie tylko w czasie świąt. Ziele dziurawca w takich sytuacjach jest nie zastąpione. Przy działaniu trawiennym ułatwia przyswajanie witamin z grupy B - pośrednio więc poprawia nam chumor, ponieważ nerwy mając pod dostatkiem witaminy B sprawniej funkcjonują, wpływając korzystnie na nasze samopoczucie.