Ciemne i jasne, jęczmienne i pszeniczne, filtrowane i niefiltrowane, mocne i bezalkoholowe… na świecie istnieje 27 rodzajów piwa, dzielących się jeszcze na 47 pododmian. To najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie.
Pierwsze wzmianki o produkcji piwa datuje się na 6500 rok p.n.e. i pochodzą one z sumeryjskiego Hymnu do bogini Nikasi, opiekunki złotego trunku. Po upadku Sumerów warzeniem piwa zainteresowali się mieszkańcy Babilonu, gdzie spożycie i produkcję trunku z bąbelkiem regulował Kodeks Hammurabiego. Za warzenie piwa o niewłaściwej jakości groziło nawet utopienie we własnym napoju. W Polsce piwo to najstarszy alkoholowy napój, znany już słowiańskim poganom. Nie każdy wie, że pierwsza koronowana głowa naszego kraju – Bolesław Chrobry był znanym w całej Europie smakoszem piwa, którym raczył wszystkich swoich gości, łącznie z Cesarzem Rzymskim Ottonem III.
Z biegiem lat sposoby produkcji piwa udoskonalały się, a browary, mieszczące się pierwotnie jedynie przy zamkach i w klasztorach, stały się własnością każdego bogatszego szlachcica i zmieniania. Niestety, piwo tam wytwarzane nie należało do najsmaczniejszych - było kwaśne i warzone w prymitywny sposób bez zachowania podstawowych zasad higieny. Jednak coraz większa konkurencja na rynku piwowarskim zmuszała producentów do podnoszenia standardów produkcji. Dziś każdy zarejestrowany browar ma obowiązek przestrzegać najwyższych standardów sanitarnych.
Jak więc powstaje aromatyczny napój? Cała procedura obejmuje kilka podstawowych etapów: pierwszy to kiełkowanie jęczmienia. Trwa to około 3 dni, aż ziarna nie zaczną wydzielać enzymów. Miesza się je następnie z wodą i pozostawia na tydzień. Po wysuszeniu otrzymuje się substancję, nazywaną słodem. Kolejny etap to warzenie. Gotowy słód zalewa się wodą, wydziela część płynną, tzw. brzeczkę, do której po ugotowaniu dodaje się drożdże, powodujące fermentację, czyli rozkład cukrów na alkohol i dwutlenek węgla. Po fermentacji piwo musi leżakować od kilku do kilkunastu tygodni. W tym czasie klaruje się, nabiera złocistej barwy i charakterystycznego aromatu. Ostatnim etapem, niekiedy pomijanym, jest filtracja, służąca oddzieleniu zawiesin i wytworzeniu czystego, przejrzystego napoju.
Smak piwa zależy od wielu czynników. Każdy browar posiada swoją własną tajemną recepturę, która sprawia, że konkretne piwo ma niepowtarzalny smak, o jakości którego decyduje wieloletnie doświadczenie. Jednak aby utrzymać wiodącą pozycję na rynku warzelniczym, konieczne jest łączenie składników w idealnych proporcjach z krystalicznie czystą wodą.
Pierwsze wzmianki o produkcji piwa datuje się na 6500 rok p.n.e. i pochodzą one z sumeryjskiego Hymnu do bogini Nikasi, opiekunki złotego trunku. Po upadku Sumerów warzeniem piwa zainteresowali się mieszkańcy Babilonu, gdzie spożycie i produkcję trunku z bąbelkiem regulował Kodeks Hammurabiego. Za warzenie piwa o niewłaściwej jakości groziło nawet utopienie we własnym napoju. W Polsce piwo to najstarszy alkoholowy napój, znany już słowiańskim poganom. Nie każdy wie, że pierwsza koronowana głowa naszego kraju – Bolesław Chrobry był znanym w całej Europie smakoszem piwa, którym raczył wszystkich swoich gości, łącznie z Cesarzem Rzymskim Ottonem III.
Z biegiem lat sposoby produkcji piwa udoskonalały się, a browary, mieszczące się pierwotnie jedynie przy zamkach i w klasztorach, stały się własnością każdego bogatszego szlachcica i zmieniania. Niestety, piwo tam wytwarzane nie należało do najsmaczniejszych - było kwaśne i warzone w prymitywny sposób bez zachowania podstawowych zasad higieny. Jednak coraz większa konkurencja na rynku piwowarskim zmuszała producentów do podnoszenia standardów produkcji. Dziś każdy zarejestrowany browar ma obowiązek przestrzegać najwyższych standardów sanitarnych.
Jak więc powstaje aromatyczny napój? Cała procedura obejmuje kilka podstawowych etapów: pierwszy to kiełkowanie jęczmienia. Trwa to około 3 dni, aż ziarna nie zaczną wydzielać enzymów. Miesza się je następnie z wodą i pozostawia na tydzień. Po wysuszeniu otrzymuje się substancję, nazywaną słodem. Kolejny etap to warzenie. Gotowy słód zalewa się wodą, wydziela część płynną, tzw. brzeczkę, do której po ugotowaniu dodaje się drożdże, powodujące fermentację, czyli rozkład cukrów na alkohol i dwutlenek węgla. Po fermentacji piwo musi leżakować od kilku do kilkunastu tygodni. W tym czasie klaruje się, nabiera złocistej barwy i charakterystycznego aromatu. Ostatnim etapem, niekiedy pomijanym, jest filtracja, służąca oddzieleniu zawiesin i wytworzeniu czystego, przejrzystego napoju.
Smak piwa zależy od wielu czynników. Każdy browar posiada swoją własną tajemną recepturę, która sprawia, że konkretne piwo ma niepowtarzalny smak, o jakości którego decyduje wieloletnie doświadczenie. Jednak aby utrzymać wiodącą pozycję na rynku warzelniczym, konieczne jest łączenie składników w idealnych proporcjach z krystalicznie czystą wodą.