Eleni poleca kuchnię grecką

  • 1

Kuchnia Grecka. Eleni poleca - czas na podróż razem z Eleni do krainy apetycznej, pachnącej oliwkami, kuchni greckiej.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Eleni poleca kuchnię grecką
Jak smakuje sufiko?  Z jakich składników przyrządza się musakę czy tawas? Zainteresowanych odpowiedzią na te pytania odsyłam do książki Marii Sandilou „ Kuchnia Grecka. Eleni poleca.” Czas na podróż do krainy apetycznej, pachnącej oliwkami, kuchni greckiej.

Obecna niemal w każdym domu. Posiada właściwości lecznicze i upiększające. Doskonała do smażenia i sałatek- oliwa z oliwek. To właśnie drzewo oliwne zasadzone przez Atenę stało się symbolem greckiej kuchni i kultury. Dziś stanowi inspirację dla kulinarnych smakoszy a greckie oliwki są znane na całym świecie. Jak się okazuje roślina ta jest podstawą wysoko cenionej diety śródziemnomorskiej. O historii narodzin oliwki, jej związkach z religią, przeczytamy we wstępie powyższej publikacji. Praktyczne wskazówki pozwolą odkryć sekrety oliwek i jednocześnie wprowadzą w aromatyczny klimat słonecznych wysp, gdzie pod gorącym niebem dojrzewa niezliczona ilość jarzyn, ziół i owoców.

„Kuchnia Grecka. Eleni poleca” to zbiór 155 tradycyjnych przepisów kuchni greckiej krok po kroku, okraszonych barwnymi fotografiami. W podróż po krainie intensywnych smaków, kolorów i zapachów zabiera nas rodowita Greczynka- piosenkarka Eleni, dla której szczególny smak i aromat pachnącej oliwy, zamienia każde danie w rozkosz dla podniebienia.
Eleni z muzyką zetknęła się już w dzieciństwie, gdyż pochodzi z artystycznej rodziny. Dzięki wplataniu w swoją twórczość elementów folkloru greckiego osiągnęła niezwykłą popularność w naszym kraju. W swoim repertuarze ma ponad 200 piosenek. Do najbardziej znanych należą : „Po słonecznej stronie życia”, „Miłość jak wino” czy „Nic miłości nie pokona.”

Przepisy na przekąski, zapiekanki, sałatki, potrawy z makaronem i ryżem, rybami i owocami morza, dania z mięsa i drobiu oraz pyszne słodkości rodem z ojczyzny piosenkarki odkrywa przed nami „Kuchnia Grecka. Eleni poleca.” Grecka sztuka kulinarna korzysta obficie z darów natury, potrawy przyrządza się na bazie dużej ilości warzyw, zwłaszcza pomidorów i papryki, liści winorośli, świeżych ziół, baraniny i ryb.

Nie bez powodu kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. To tu, pod upalnym greckim niebem dojrzewa nieprzebrana ilość roślin, morze dostarcza najbardziej smakowitych ryb a tradycje kulinarne przekazywane są już od starożytności z pokolenia na pokolenie. Tajemnice greckiej kuchni odkrywa przed nami „Kuchnia Grecka. Eleni poleca.”

Wydawnictwo PUBLICAT