W książce zajdziecie potrawy piękne, zdrowe i kolorowe, na których widok każdemu smakoszowi cieknie ślinka.
A więc nie czekajcie dłużej i jak najszybciej zajrzyjcie do tej magicznej księgi. Zapraszam do mojego klubu! Klubu Luksusowych Polaków, którzy jedzą wszystko, co dobre!
Po dłuższych przemyśleniach na temat podziału mojej książki na działy i rozdziały, postanowiłam pogrupować przepisy odnoszące się do sfer życia występujących w moim (a myślę, że nie tylko w moim) domu. Czy jest to idealny podział? Oczywiście, że nie, jednak porównując go z innymi uważam, że przynajmniej jest praktyczny.
Przy przepisach nie podaję kalorycznej wartości danej potrawy. Dlaczego? Ponieważ mnie to bardzo irytuje! Moja zasada polega na przyrządzaniu potraw sezonowych, ze świeżych produktów. Moja dewiza brzmi: lepiej jadać mniej, ale za to często i dobrze.
A gdzie w tym wszystkim ja?
Siebie postrzegam jako osobę, która zastanawia się nad tym, jak zmieniły się metody przyrządzania potraw w miarę upływu czasu. Przede wszystkim ulegają zmianie same przepisy – potrawy przeładowane tłuszczem i ciężkostrawne zastępuje się zestawami lżejszymi. Receptury wymagające dużego nakładu pracy nie znajdują już zwolenniczek wśród pracujących zawodowo i zajmujących się domem kobiet, takich jak ja.
Książka, jest napisana przez współczesną polską kobietę, która codziennie gotuje dla całej rodziny, korzystając przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Powstało z tego coś w rodzaju kulinarnego skarbczyka babci, mamy i przyjaciółek. Dzięki temu książka zawiera dużo praktycznych porad, które udało mi się uzbierać przez całe moje ciekawe życie.
Przykładowe przepisy z książki Księgowa w kuchni
Sajgonki po polsku
Składniki:
3 pory,
1 łyżka soli,
125 g mąki,
2 jajka,
3 łyżki stopionego masła,
1/8 l piwa,
2 łyżki wytrawnego wina sherry,
3 łyżki sosu sojowego,
szczypta gałki muszkatołowej,
tłuszcz do smażenia – olej słonecznikowy.
Sposób przyrządzania:
Pory oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Blanszować 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Wyrobić gładkie ciasto z mąki, 1/2 łyżeczki soli, masła i piwa. Odstawić na 30 minut. Pory obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu, aż ciasto będzie chrupiące i będzie miało jasnozłoty kolor. Wino sherry wymieszać z sosem sojowym, startą gałką muszkatołową i podawać jako sos.
Śledź z grilla z zielonym masłem
Składniki:
4 świeże śledzie,
1/2 łyżeczki soli,
4 łyżeczki soku z cytryny,
100 g masła,
2 łyżki siekanej pietruszki,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
biały pieprz,
2 łyżki oleju.
Warto wiedzieć!
Grill należy dobrze wysmarować tłuszczem. Dzięki temu grillowane ryby nie będą do niego przywierały.
Sposób przyrządzania:
Śledzie umyć i osuszyć. Wewnątrz natrzeć cytryną i solą. Masło wymieszać z pietruszką, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Zawinąć w papier pergaminowy i uformować w dowolny kształt. Wstawić do lodówki. Ryby posmarować olejem i grillować 4–5 minut. Śledzie są gotowe, kiedy z grzbietu ryby z łatwością można wyciągnąć płetwy. Śledzie ułożyć na talerzach, a na każdej rybie położyć plaster zielonego masła. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Informacje prasowe
A więc nie czekajcie dłużej i jak najszybciej zajrzyjcie do tej magicznej księgi. Zapraszam do mojego klubu! Klubu Luksusowych Polaków, którzy jedzą wszystko, co dobre!
Po dłuższych przemyśleniach na temat podziału mojej książki na działy i rozdziały, postanowiłam pogrupować przepisy odnoszące się do sfer życia występujących w moim (a myślę, że nie tylko w moim) domu. Czy jest to idealny podział? Oczywiście, że nie, jednak porównując go z innymi uważam, że przynajmniej jest praktyczny.
Przy przepisach nie podaję kalorycznej wartości danej potrawy. Dlaczego? Ponieważ mnie to bardzo irytuje! Moja zasada polega na przyrządzaniu potraw sezonowych, ze świeżych produktów. Moja dewiza brzmi: lepiej jadać mniej, ale za to często i dobrze.
A gdzie w tym wszystkim ja?
Siebie postrzegam jako osobę, która zastanawia się nad tym, jak zmieniły się metody przyrządzania potraw w miarę upływu czasu. Przede wszystkim ulegają zmianie same przepisy – potrawy przeładowane tłuszczem i ciężkostrawne zastępuje się zestawami lżejszymi. Receptury wymagające dużego nakładu pracy nie znajdują już zwolenniczek wśród pracujących zawodowo i zajmujących się domem kobiet, takich jak ja.
Książka, jest napisana przez współczesną polską kobietę, która codziennie gotuje dla całej rodziny, korzystając przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Powstało z tego coś w rodzaju kulinarnego skarbczyka babci, mamy i przyjaciółek. Dzięki temu książka zawiera dużo praktycznych porad, które udało mi się uzbierać przez całe moje ciekawe życie.
Przykładowe przepisy z książki Księgowa w kuchni
Sajgonki po polsku
Składniki:
3 pory,
1 łyżka soli,
125 g mąki,
2 jajka,
3 łyżki stopionego masła,
1/8 l piwa,
2 łyżki wytrawnego wina sherry,
3 łyżki sosu sojowego,
szczypta gałki muszkatołowej,
tłuszcz do smażenia – olej słonecznikowy.
Sposób przyrządzania:
Pory oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Blanszować 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Wyrobić gładkie ciasto z mąki, 1/2 łyżeczki soli, masła i piwa. Odstawić na 30 minut. Pory obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu, aż ciasto będzie chrupiące i będzie miało jasnozłoty kolor. Wino sherry wymieszać z sosem sojowym, startą gałką muszkatołową i podawać jako sos.
Śledź z grilla z zielonym masłem
Składniki:
4 świeże śledzie,
1/2 łyżeczki soli,
4 łyżeczki soku z cytryny,
100 g masła,
2 łyżki siekanej pietruszki,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
biały pieprz,
2 łyżki oleju.
Warto wiedzieć!
Grill należy dobrze wysmarować tłuszczem. Dzięki temu grillowane ryby nie będą do niego przywierały.
Sposób przyrządzania:
Śledzie umyć i osuszyć. Wewnątrz natrzeć cytryną i solą. Masło wymieszać z pietruszką, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Zawinąć w papier pergaminowy i uformować w dowolny kształt. Wstawić do lodówki. Ryby posmarować olejem i grillować 4–5 minut. Śledzie są gotowe, kiedy z grzbietu ryby z łatwością można wyciągnąć płetwy. Śledzie ułożyć na talerzach, a na każdej rybie położyć plaster zielonego masła. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Informacje prasowe
marietta