Espresso - wszystko o espresso

  • 1

Ludzie na całym świecie szaleją za smakiem i aromatem espresso.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Espresso - wszystko o espresso
Maluteńka filiżaneczka z jeszcze mniejszą ilością czarnego naparu, wszystko w wersji mini a jednak daje maksimum doznań! Takie właśnie jest espresso. Ta maluteńka ilość specjalnie przygotowanego kawowego naparu daje nam wszystko to, czego tak naprawdę od kawy oczekujemy. Espresso to kwintesencja kawy, diabelska moc, maksimum smaku i tyle samo pobudzającego aromatu.

Skąd się wzięło espresso?

Espresso na swoje korzenie we Włoszech i liczy sobie ponad 100 lat! Jego historia ściśle wiąże się z wynalezieniem ekspresu ciśnieniowego, bo to właśnie dzięki niemu espresso ujrzało światło dzienne. Espresso to nie tylko nazwa napoju, to także sposób jego przyrządzania. Nazwa także pochodzi z Włoch i nie ma żadnego związku z szybkością przygotowania wywaru ani z maszyną, w której jest on przygotowywany. Wywodzi się od włoskiego przymiotnika espressivo – czyli wyrazisty, wyraźny. Nazwa idealnie pasuje do tego diabelskiego napoju.

Jak przygotować espresso?

Samo przygotowanie espresso nie jest takie proste, aby je zrobić trzeba nie tylko umieć obsługiwać ekspres do kawy, ale wiedzieć jak przygotować ziarna kawowe, aby uzyskać odpowiedni napar. Przede wszystkim ziarna kawy powinny być bardzo drobno zmielone, najlepiej wybrać kawę podwójnie paloną, umieszczając odpowiednia ilość kawy w ramieniu ekspresu, należy odpowiednio sprasować kawę tak, aby nie ugnieść jej zbyt mocno, ale żeby także nie była zbyt luźna. Wbrew pozorom ta niby drobnostka ma znaczenie, ponieważ woda przepływająca pod ciśnieniem przez zbyt mocno sprasowaną kawę ma utrudnione zadanie, dłużej „przeciska” się przez zmieloną kawę a to prowadzi do jej spalenia przez zbyt długie poddawanie jej działaniu bardzo wysokiej temperatury. Natomiast zbyt luźna kawa w ramieniu błyskawicznie przepuści wodę pod ciśnieniem, wydatnie skracając czas parzenia, przez co w efekcie nie uzyskamy espresso tylko zwykłą lurę.

Jak podawać espresso?
Espresso należy podawać w ogrzanych filiżaneczkach o pojemności zaledwie 25 ml wykonanych z grubej porcelany. Prawdziwe espresso charakteryzuje się gęstą, mocno aromatyczną, brązowo-orzechową pianką. Jest także bazą do przygotowania innych kaw takich jak latte, cappuccino i wielu innych.

Espresso ze względu na swoją wyjątkowość ma rzesze zwolenników na całym świecie. Ludzie szaleją za jego smakiem i aromatem, dlatego włoska fantazja kawowa posunęła się o krok dalej i dała wszystkim rozkochanym w espresso jego słodką kieszonkowa wersję - Cioccafe Espresso Time.