Jakie wino wybrać?

  • 2

Rynek win w Polsce jest dość szeroki, ale nasza wiedza w tym zakresie nadal pozostawia wiele do życzenia. Poniżej podaję kilka przydatnych informacji o tym jak i z czym łączyć konkretne rodzaje win.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jakie wino wybrać?
fot. Fotolia

W Polsce coraz częściej do dań i przekąsek podawane jest wino. Serwowanie go wydaje się dość skomplikowane, ale po poznaniu kilku zasad ta czynność stanie się czymś przyjemnym. 

Wina pasują prawie do wszystkich dań. Jeżeli potrawy są tłuste, można podać wino o większej zawartości alkoholu i wyraźniejszej kwasowości.

Wyróżniamy 3 podstawowe grupy win:
- białe,
- czerwone,
- różowe,

oraz dzielimy je na :
- słodkie,
- półsłodkie,
- półwytrawne,
- wytrawne.

W winach średnie stężenie alkoholu wynosi od 8-16 %.

Trunek ten powinno się podawać zgodnie z jego przeznaczeniem. Dobór do dań jest równie istotny, bo nie każdy gatunek wina pasuje do każdej potrawy i dobierając nieodpowiednie wino, możemy zepsuć smak głównego dania.

Tak więc:
- Do deserów podajemy wina: półsłodkie - białe, czerwone lub różowe oraz wino sherry wytrawne, półwytrawne lub słodkie.
- Do ryb polecam wina białe - wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie, jak i  wino czerwone półwytrawne.
- Do owoców morza najbardziej odpowiednie będzie podanie wina: białego -wytrawnego, półwytrawnego, półsłodkiego lub ewentualnie różowego wytrawnego.
- Do wędlin polecam wino białe wytrawne, półwytrawne; różowe wytrawne oraz wszystkie wina czerwone.
- Do mięs drobiowych, jak najbardziej polecane są wina białe wytrawne lub półwytrawne, ale można również podać różowe wytrawne lub półwytrawne.
- Do mięs ciemnych, podajemy głównie wina czerwone wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie.
- Do dziczyzny, wyśmienite jest wino czerwone wytrawne.
- Do serów polecam wino białe wytrawne, półsłodkie lub czerwone wytrawne albo półwytrawne.

Białe wina zwłaszcza te kwaśniejsze z reguły są lżejsze i powinno się je serwować delikatnie schłodzone. Zawsze też należy podawać je przed winem czerwonym, tak jak wina młodsze przed starszymi.

Wino powinno być podawane w przeźroczystych kieliszkach, w kształcie przypominających tulipana. Dzięki temu bukiet wina pięknie się rozłoży.

Jak powiadają od wieków wino im starsze tym lepsze, ale trzeba jeszcze wiedzieć jak je podawać i oczywiście - z czym.

Polecamy: Sztuka podawania wina