Carpaccio z łososia to danie, które pięknie prezentuje się podczas wyjątkowych uroczystości. Tradycyjny przepis na carpaccio podaje, żeby głównym składnikiem potrawy jest surowe mięso z polędwicy wołowej.
Obecnie carpaccio oznacza raczej bardzo cienkie plasterki dowolnego mięsa, ryby lub pieczonego warzywa. Możemy więc przygotować carpaccio z łososia lub z tuńczyka. Przygotowując carpaccio nie trzeba wcześniej piec łososia, to danie przygotowujemy z ryby surowej. Jak to zrobić? Wypróbuj nasz przepis na wyjątkowe carpaccio ze świeżego łososia!
Wykonanie:
Carpaccio z łososia możesz podać ze świeżą bagietką, do surowej ryby skropionej cytryną świetnie pasuje białe wino sauvignon blanc. Jeśli chcesz, by carpaccio z łososia nie zepsuło się po 2 dniach, bo musisz je przechować dłużej, zalej łososia oliwą i wstaw do lodówki, a zielone dodatki podaj bezpośrednio przed serwowaniem.
A może spróbujesz tatara z łososia?
Obecnie carpaccio oznacza raczej bardzo cienkie plasterki dowolnego mięsa, ryby lub pieczonego warzywa. Możemy więc przygotować carpaccio z łososia lub z tuńczyka. Przygotowując carpaccio nie trzeba wcześniej piec łososia, to danie przygotowujemy z ryby surowej. Jak to zrobić? Wypróbuj nasz przepis na wyjątkowe carpaccio ze świeżego łososia!
Przepis na carpaccio z łososia
Składniki:- 500 g świeżego fileta z łososia
- sok z połowy cytryny
- kilka łyżek oliwy
- świeżo mielony pieprz i sól
- łyżka startego parmezanu
Wykonanie:
- Łososia pozbaw ości i wstaw do zamrażarki na 1 godzinę, następnie ostrym nożem krój cienkie plasterki (bez skóry), ułóż na talerzu.
- Rybę skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut, a następnie wymieszaj z oliwą z oliwek, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Na wierzch wysyp garść marynowanych kaparów, parmezan, ułóż rukolę i kilka plasterków rzodkiewki.
Z czym podawać carpaccio z łososia?
Carpaccio z łososia możesz podać ze świeżą bagietką, do surowej ryby skropionej cytryną świetnie pasuje białe wino sauvignon blanc. Jeśli chcesz, by carpaccio z łososia nie zepsuło się po 2 dniach, bo musisz je przechować dłużej, zalej łososia oliwą i wstaw do lodówki, a zielone dodatki podaj bezpośrednio przed serwowaniem.
A może spróbujesz tatara z łososia?