Krokiety z mięsem - krok po kroku

  • 1

Przepis na krokiety z mięsem, które idealnie smakują z barszczem czerwonym. Zobacz jak zrobić krokiety krok po kroku.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Krokiety z mięsem - krok po kroku
fot. Fotolia

Tajemnicą dobrych krokietów są naleśniki oraz dobrze doprawiony farsz. Ja robię dwa rodzaje farszu — mięsny lub pieczarkowy. Dziś podpowiem Wam, jak zrobić krokiety z mięsem krok po kroku.

CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA KROKIETÓW?

1. Farsz
Jak zrobić farsz do krokietów?

Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 1/3 polędwiczki wieprzowej
- cebula
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki wywaru z mięsa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- marchewka
- pietruszka
- sól
- pieprz

Wykonanie:
1. Mięso i warzywa dokładnie umyj, obierz i ugotuj na miękko z dodatkiem łyżki soli, marchewki, pietruszki, ziarenka ziela angielskiego i liścia laurowego. Powstały wywar możesz wykorzystać np. na zupę pomidorową.

2. Ugotowane mięso odłącz od kości i dokładnie zmiksuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto. Mięso połącz z cebulą, dodaj sól, pieprz oraz 3 łyżki wywaru z mięsa i wymieszaj.

Krokiety z mięsem
Fot. zozolek

2. Naleśniki
Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 2/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do miski, dodaj całe jajko, sól, mleko i mieszaj na koniec dodawaj wodę. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dodaj oliwę i zamieszaj - zabieg ten pozwoli na smażenie naleśników bez dodawania kolejnej dawki oliwy na patelnię. Naleśniki nie będą ociekały oliwą.

2. Rozgrzej patelnię. Wlej ciasto na spód - musi tylko go przykryć i smaż z obu stron przez 20-30 sekund.

Krokiety
Fot. Fotolia

JAK Z NALEŚNIKÓW I FARSZU ZROBIĆ KROKIETY?
do następnej części prac potrzebujemy:

- 2 jajka
- ok. szklanki bułki tartej
- oliwę z oliwek do smażenia

Zawijanie krokietów:

1. Rozłóż na desce lub talerzu przygotowany naleśnik. Na całą powierzchnię nakładaj równo farsz.
2. Dolną część naleśnika zawiń do góry.
3. Z bocznymi postąp identycznie.
4. Całość zawiń w rulonik.

Panierowanie i smażenie krokietów:

1. Do miseczki wbij całe jajka i dokładnie rozbij. Bułkę tartą wysyp do głębokiej miseczki.
2. Krokiety dokładnie maczaj w jajku - nie zapominając o jego bokach, następnie obtocz w bułce. Czynność powtórz.
3. Olej podgrzej na patelni i smaż krokiety z każdej strony na ładny złoty kolor.

Tak przygotowane krokiety podaję z czerwonym barszczem - to wyśmienite danie dla całej rodziny. Polecam!

Przepis: zozolek