Tajemnicą dobrych krokietów są naleśniki oraz dobrze doprawiony farsz. Ja robię dwa rodzaje farszu — mięsny lub pieczarkowy. Dziś podpowiem Wam, jak zrobić krokiety z mięsem krok po kroku.
1. Farsz
Jak zrobić farsz do krokietów?
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 1/3 polędwiczki wieprzowej
- cebula
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki wywaru z mięsa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- marchewka
- pietruszka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Mięso i warzywa dokładnie umyj, obierz i ugotuj na miękko z dodatkiem łyżki soli, marchewki, pietruszki, ziarenka ziela angielskiego i liścia laurowego. Powstały wywar możesz wykorzystać np. na zupę pomidorową.
2. Ugotowane mięso odłącz od kości i dokładnie zmiksuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto. Mięso połącz z cebulą, dodaj sól, pieprz oraz 3 łyżki wywaru z mięsa i wymieszaj.
Fot. zozolek
2. Naleśniki
Jak zrobić naleśniki na krokiety?
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 2/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do miski, dodaj całe jajko, sól, mleko i mieszaj na koniec dodawaj wodę. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dodaj oliwę i zamieszaj - zabieg ten pozwoli na smażenie naleśników bez dodawania kolejnej dawki oliwy na patelnię. Naleśniki nie będą ociekały oliwą.
2. Rozgrzej patelnię. Wlej ciasto na spód - musi tylko go przykryć i smaż z obu stron przez 20-30 sekund.
Fot. Fotolia
JAK Z NALEŚNIKÓW I FARSZU ZROBIĆ KROKIETY?
do następnej części prac potrzebujemy:
- 2 jajka
- ok. szklanki bułki tartej
- oliwę z oliwek do smażenia
Zawijanie krokietów:
1. Rozłóż na desce lub talerzu przygotowany naleśnik. Na całą powierzchnię nakładaj równo farsz.
2. Dolną część naleśnika zawiń do góry.
3. Z bocznymi postąp identycznie.
4. Całość zawiń w rulonik.
Panierowanie i smażenie krokietów:
1. Do miseczki wbij całe jajka i dokładnie rozbij. Bułkę tartą wysyp do głębokiej miseczki.
2. Krokiety dokładnie maczaj w jajku - nie zapominając o jego bokach, następnie obtocz w bułce. Czynność powtórz.
3. Olej podgrzej na patelni i smaż krokiety z każdej strony na ładny złoty kolor.
Tak przygotowane krokiety podaję z czerwonym barszczem - to wyśmienite danie dla całej rodziny. Polecam!
Przepis: zozolek
niezły kąsek