Fasola jest obecnie coraz częściej nazywana „mięsem wegetarian”. Nazwę tą zyskała dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych, przede wszystkim białka roślinnego. Znajdziemy w niej także wapń, potas i fosfor, a w niektórych gatunkach również żelazo oraz cynk. Fasola zawiera błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Jest źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1. Biała fasola zawiera także witaminę E, odpowiedzialną za niszczenie niekorzystnych dla skóry wolnych rodników.
Pomimo tak wielu zalet zdrowotnych, fasola jest wciąż warzywem niedocenianym, rzadko goszczącym na naszych stołach. Do jej spożywania zniechęca długi proces przygotowywania – namaczania i gotowania – oraz ciężkostrawność dań z fasolą. Są jednak sposoby na zniwelowanie tych wad. Po pierwsze warto korzystać z fasoli firmy d’aucy. Jest ona miękka i gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki jako dodatek do sałatek, a także na ciepło np. jako składnik barszczu ukraińskiego, fasolki po bretońsku, czy meksykańskich burritos. Po drugie, do dań z fasoli należy dodawać przyprawy wspomagające trawienie. Mogą to być: czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, estragon, kolendra, chilli a nawet imbir.
Fasole d’aucy dostępne są w sklepach od marca 2009 r. w 400 gramowych puszkach, w cenie:
Fasola biała d’aucy: około 3 zł brutto/szt.
Fasola czerwona d’aucy: około 3.10 zł brutto/szt.
Wszystkie puszki d’aucy zaopatrzone są w system łatwego otwierania.
Średnia wartość energetyczna/ odżywcza 100g Fasoli czerwonej d’aucy:
105 kcal i 445 kJ
Białko 7,9 g
Węglowodany 17,1 g
Tłuszcz 0,6 g
Średnia wartość energetyczna/ odżywcza 100g Fasoli białej d’aucy:
82 kcal i 348 kJ
Białko 6 g
Węglowodany 12,7 g
Tłuszcz 0,8 g
Pomimo tak wielu zalet zdrowotnych, fasola jest wciąż warzywem niedocenianym, rzadko goszczącym na naszych stołach. Do jej spożywania zniechęca długi proces przygotowywania – namaczania i gotowania – oraz ciężkostrawność dań z fasolą. Są jednak sposoby na zniwelowanie tych wad. Po pierwsze warto korzystać z fasoli firmy d’aucy. Jest ona miękka i gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki jako dodatek do sałatek, a także na ciepło np. jako składnik barszczu ukraińskiego, fasolki po bretońsku, czy meksykańskich burritos. Po drugie, do dań z fasoli należy dodawać przyprawy wspomagające trawienie. Mogą to być: czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, estragon, kolendra, chilli a nawet imbir.
Fasole d’aucy dostępne są w sklepach od marca 2009 r. w 400 gramowych puszkach, w cenie:
Fasola biała d’aucy: około 3 zł brutto/szt.
Fasola czerwona d’aucy: około 3.10 zł brutto/szt.
Wszystkie puszki d’aucy zaopatrzone są w system łatwego otwierania.
Średnia wartość energetyczna/ odżywcza 100g Fasoli czerwonej d’aucy:
105 kcal i 445 kJ
Białko 7,9 g
Węglowodany 17,1 g
Tłuszcz 0,6 g
Średnia wartość energetyczna/ odżywcza 100g Fasoli białej d’aucy:
82 kcal i 348 kJ
Białko 6 g
Węglowodany 12,7 g
Tłuszcz 0,8 g