Tematem pierwszej edycji konkursu Norge & Food Service Chefs’ Competition 2011 Śledź Norweski są dania ze śledzia. Nic bardziej prozaicznego zakrzykną niektórzy, śledź to przecież narodowa Polska ryba! Mało kto wie jednak, że jesteśmy uzależnieni w imporcie śledzia w prawie 100 procentach od innych krajów.
Czas na zmianę tego stanu rzeczy! 24 zawodników - kucharzy, nie będących szefami kuchni zostało wyłonionych w eliminacjach konkursu, w których zadaniem konkursowym było opracowanie kreatywnych przepisów na przekąskę i danie główne ze śledzia norweskiego, wykonanie ich i przesłanie zdjęć potraw. Jury oceniało nie tylko kreatywność, smak, zestawienie składników, ale również znajomość języków obcych, referencje szefów kuchni czy udział w konkursach kulinarnych.
Wyłonieni w konkursie młodzi Polscy kucharze sprawdzą swoje umiejętności przed doskonałym jury, w składzie którego zasiądą Robert Trzópek (restauracja Tamka 43) i Paweł Oszczyk (La Rotisserrie, Hotel La Regina), Magda Gessler, krytyk kulinarny Maciej Nowak oraz światowa gwiazda – Geire Skeie – kulinarny mistrz świata, zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009.
W półfinałach, które odbędą się w Warszawie 28 listopada w Centrum Technik Kulinarnych DORAM przy ulicy Racjonalizacji 5 zadaniem konkursowym będzie przygotowanie przystawki ze śledzia norweskiego, jajka i ogórka oraz składników obecnych na wspólnym stole, a dobranych przez Jury konkursu oraz przygotowanie dania głównego ze śledzia świeżego, jabłka i kaszy oraz składników obecnych na wspólnym stole, również dobranych przez Jury.
Finały odbędą się 29 listopada 2011, a w szranki stanie 6 zawodników wyłonionych po pierwszym dniu konkursu.
Nagrodą główną jest staż w restauracji prowadzonej przez Geir’a Skeie Brygga 11 w Sandefjord.
Czas na zmianę tego stanu rzeczy! 24 zawodników - kucharzy, nie będących szefami kuchni zostało wyłonionych w eliminacjach konkursu, w których zadaniem konkursowym było opracowanie kreatywnych przepisów na przekąskę i danie główne ze śledzia norweskiego, wykonanie ich i przesłanie zdjęć potraw. Jury oceniało nie tylko kreatywność, smak, zestawienie składników, ale również znajomość języków obcych, referencje szefów kuchni czy udział w konkursach kulinarnych.
Wyłonieni w konkursie młodzi Polscy kucharze sprawdzą swoje umiejętności przed doskonałym jury, w składzie którego zasiądą Robert Trzópek (restauracja Tamka 43) i Paweł Oszczyk (La Rotisserrie, Hotel La Regina), Magda Gessler, krytyk kulinarny Maciej Nowak oraz światowa gwiazda – Geire Skeie – kulinarny mistrz świata, zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009.
W półfinałach, które odbędą się w Warszawie 28 listopada w Centrum Technik Kulinarnych DORAM przy ulicy Racjonalizacji 5 zadaniem konkursowym będzie przygotowanie przystawki ze śledzia norweskiego, jajka i ogórka oraz składników obecnych na wspólnym stole, a dobranych przez Jury konkursu oraz przygotowanie dania głównego ze śledzia świeżego, jabłka i kaszy oraz składników obecnych na wspólnym stole, również dobranych przez Jury.
Finały odbędą się 29 listopada 2011, a w szranki stanie 6 zawodników wyłonionych po pierwszym dniu konkursu.
Nagrodą główną jest staż w restauracji prowadzonej przez Geir’a Skeie Brygga 11 w Sandefjord.