iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Flambirowane fajitas

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie możemy z powodzeniem flambirować i podawać od razu. Dzięki temu wygląda apetycznie i zyskuje niesamowity aromat. Danie jest idealne na romantyczną kolację, ale nie tylko.

Flambirowane fajitas Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Flambirowane fajitas

 

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 1 opakowanie włoszczyzny w paskach firmy Hortex,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 3 pomidory,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • sok z dwóch limonek,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek.
  • Sos guacamole:
  • 1 duże awokado,
  • 1 limonka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 cebula czerwona,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • 2 cm papryczki chili czerwonej.
  • Sos śmietanowy:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 1/2 papryczki chili czerwonej,
  • 4 łyżki serka śmietankowego,
  • szczypta soli.
  • Sałatka:
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 2 cebule czerwone,
  • 3 pomidory,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • szczypta soli.
  • Dodatek:
  • 1 woreczek ryżu lub placki tortilli.

Sposób przygotowania:

Flambirowane fajitas
Pierś z kurczaka kroimy w paski. Oliwę mieszamy z przeciśniętym sokiem z limonek. Dodajemy starty na tarce imbir oraz pieprz cayenne. Wkładamy w marynatę kurczaka i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po upływie tego czasu należy przygotować sosy. Awokado obieramy i kroimy na małe części. Dodajemy do niego sok z limonki, przeciśnięty czosnek, posiekaną cebulę oraz papryczkę chili. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i dodajemy do reszty. Miksujemy wszystko na gładki sos, solimy. Następnie dodajemy oliwę i miksujemy jeszcze chwilę. Drugi sos: śmietanę miksujemy z serkiem śmietankowym, papryczką chili oraz solą. Sosy przekładamy do miseczek. Następnie należy przygotować sałatkę. Kroimy w kostkę pomidory, cebule w piórka, fasolę odcedzamy i mieszamy wszystko razem. Doprawiamy octem, oliwą i solą. Papryki kroimy w paski, pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, miksujemy, papryczkę chili siekamy. Fasolę odcedzamy. Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie razem z papryką i pomidorami. Solimy i pieprzymy, dodajemy papryczkę chili. Dodajemy włoszczyznę w paskach. Następnie dodajemy pomidory i smażymy na dużym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem. Na końcu dodajemy fasolę. Ryż gotujemy na półtwardo. Podajemy fajitas na talerzu. Możemy flambirować danie jeszcze gorące na talerzu. Podajemy z ryżem, sałatką oraz sosami.
Flambirowane fajitas
Pierś zamarynowana przez kilka godzin w aromatycznych przyprawach
Flambirowane fajitas
Danie mięsne podajemy na talerzu płaskim a obok ustawiamy dodatki w naczyniach małych
Flambirowane fajitas
Danie mięsne z powodzeniem możemy flambirować wygląda świetnie