Istnieją ponadczasowe połączenia produktów, takie jak śledzik i kieliszek czystej wódki lub dziczyzna i ciemna, słodka wódka. Nowa linia alkoholi - Saska proponuje łączenie smaków swoich trunków z mięsami, rybami czy deserami.
Inspiracją dla stworzenia wyjątkowych smaków Saskiej były nalewki, które gościły na stołach polskich dworów szlacheckich. Obecnie z bogactwa tej tradycji korzystają współcześni mistrzowie gorzelnictwa. W fabryce Saskiej w Lublinie do starych receptur sięgnęła Joanna Dawidowicz, która od lat zestawia smaki znakomitych alkoholi. Odtworzone trunki kuszą aromatem owoców, dębowych nut i czystością polskiej wódki.
Saska Czysta to wódka dla prawdziwych koneserów. Wytwarzana powoli, z dbałością o każdy szczegół. Kieliszkiem Saskiej Czystej warto się delektować czerpiąc z dawnych szlacheckich tradycji nieśpiesznego wspólnego biesiadowania.
Saska Dębowa charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Wytwarzana według sprawdzonej receptury oraz wzbogacona wyciągiem z dębu amerykańskiego.
Saska Czarny Bez, Saska Dzika Róża i Saska Śliwka Węgierka to znakomity 32% szlachetny trunek. Owocowymi smakami Saskiej należy nieśpiesznie delektować się, odkrywając głębokie nuty dojrzałych owoców.
FOODPAIRING - SASKA ORAZ DANIA I DESERY
Saska Dzika Róża idealnie smakuje w towarzystwie kaczki, dojrzewających wędlin lub miękkich serów. Z deserami, jogurtem, serami pleśniowymi i dzikim ptactwem idealnie komponuje się Saska Czarny Bez, a Śliwka Węgierka z mięsem wieprzowym, kurczakiem oraz twardymi serami. Smak białego drobiu, dziczyzny i owoców morza podkreśli Saska Dębowa.
Niezwykłymi połączeniami alkoholu i jedzenia zachwycił się Łukasz Konik – szef restauracji Przedwiośnie w Konstancinie Jeziornie, który proponuje Saską do przygotowywanych przez siebie dań.
PRZEPIS ŁUKASZA KONIKA
Pomidor malinowy, tuńczyk, zioła oraz kieliszek Saskiej Czystej to połączenie, które pozwoli wydobyć smak dania i wpisuje się w ideę foodpairingu.
Składniki dla 1 osoby:
tuńczyk 0,1 kg
mikro zioła (szczaw krwisty)
pomidor malinowy 0,05 kg
mozzarella mini 0,02 kg
olej rzepakowy
sól
pieprz
Vinegrett:
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa z oliwek 10-20 ml
musztarda 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
miód
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Tuńczyka obsmażyć na oleju rzepakowym, z każdej strony, po około 30 sekund. Doprawić do smaku. Pomidora malinowego obrać ze skórki. Ser mozzarella porwać na małe kawałki.
Vinegrett: wszystkie składniki zblendować na gładko.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem.
Inspiracją dla stworzenia wyjątkowych smaków Saskiej były nalewki, które gościły na stołach polskich dworów szlacheckich. Obecnie z bogactwa tej tradycji korzystają współcześni mistrzowie gorzelnictwa. W fabryce Saskiej w Lublinie do starych receptur sięgnęła Joanna Dawidowicz, która od lat zestawia smaki znakomitych alkoholi. Odtworzone trunki kuszą aromatem owoców, dębowych nut i czystością polskiej wódki.
Saska Czysta to wódka dla prawdziwych koneserów. Wytwarzana powoli, z dbałością o każdy szczegół. Kieliszkiem Saskiej Czystej warto się delektować czerpiąc z dawnych szlacheckich tradycji nieśpiesznego wspólnego biesiadowania.
Saska Dębowa charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Wytwarzana według sprawdzonej receptury oraz wzbogacona wyciągiem z dębu amerykańskiego.
Saska Czarny Bez, Saska Dzika Róża i Saska Śliwka Węgierka to znakomity 32% szlachetny trunek. Owocowymi smakami Saskiej należy nieśpiesznie delektować się, odkrywając głębokie nuty dojrzałych owoców.
FOODPAIRING - SASKA ORAZ DANIA I DESERY
Saska Dzika Róża idealnie smakuje w towarzystwie kaczki, dojrzewających wędlin lub miękkich serów. Z deserami, jogurtem, serami pleśniowymi i dzikim ptactwem idealnie komponuje się Saska Czarny Bez, a Śliwka Węgierka z mięsem wieprzowym, kurczakiem oraz twardymi serami. Smak białego drobiu, dziczyzny i owoców morza podkreśli Saska Dębowa.
Niezwykłymi połączeniami alkoholu i jedzenia zachwycił się Łukasz Konik – szef restauracji Przedwiośnie w Konstancinie Jeziornie, który proponuje Saską do przygotowywanych przez siebie dań.
PRZEPIS ŁUKASZA KONIKA
Pomidor malinowy, tuńczyk, zioła oraz kieliszek Saskiej Czystej to połączenie, które pozwoli wydobyć smak dania i wpisuje się w ideę foodpairingu.
Składniki dla 1 osoby:
tuńczyk 0,1 kg
mikro zioła (szczaw krwisty)
pomidor malinowy 0,05 kg
mozzarella mini 0,02 kg
olej rzepakowy
sól
pieprz
Vinegrett:
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa z oliwek 10-20 ml
musztarda 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
miód
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Tuńczyka obsmażyć na oleju rzepakowym, z każdej strony, po około 30 sekund. Doprawić do smaku. Pomidora malinowego obrać ze skórki. Ser mozzarella porwać na małe kawałki.
Vinegrett: wszystkie składniki zblendować na gładko.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem.