Dania z alkoholową nutą

  • 1

Doprawianie dań alkoholem to prawdziwa sztuka. Wraz z dodatkowymi procentami potrawy zyskują nowe kulinarne oblicze. Zobaczcie przepisy Tomka Woźniaka na dania, których smak podkreśla legendarna Żubrówka!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Dania z alkoholową nutą
fot. informacje prasowe
Żubrówka doskonale podkreśla i uwydatnia smak wielu potraw. Sprawdza się zarówno jako dodatek do dań mięsnych, ryb, jak również do deserów.

Kucharz i podróżnik - Tomek Woźniak dzieli się swoimi przepisami na dania, które doprawił żubrówkową nutą.

Carpaccio Żubrówkowe

carpaccio żubrówkowe carpaccio zubrówkowe

Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

- 400 g polędwicy wołowej lub dziczyzna
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy - sól
- pieprz
- 2 łodygi cząbru
- 2 łyżki oliwy
- mała garść jagód
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 źdźbła trawy żubrowej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 4 pomidory suszone

Do dekoracji:

- liście musztardowca, mizuny, młodego jarmużu, pak choi, jadanych kwiatów, jadalne kwiaty, kawałek sera bursztyn

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w miseczce nasiona wanilii z przeciętej laski razem z olejem z orzechów włoskich, oliwą, solą, pieprzem i posiekanym cząbrem. Taką marynatą natrzyj polędwicę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

W tym czasie na patelni podsmaż na oliwie jagody, dodaj ocet jabłkowy, posiekaną trawę żubrową, dodaj musztardę, orzechy nerkowca i pomidory suszone. Wymieszaj całość i zmiksuj blenderem, aby uzyskać konsystencję pesto.

Odwiń polędwicę z folii, pokrój ostrym nożem na nie za cienkie plastry, lekko rozpłaszcz palcami i ułóż na talerzu. Skrop mięso pesto, posyp mieszanką liści, kwiatami i na koniec polej delikatnie olejem z orzechów włoskich, solą grubo zmieloną oraz odrobiną startego sera bursztyn.

Marynowane letnie owoce w żubrówce z lawendą

marynowane letnie owoce

Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

- 4 brzoskwinie UFO
- porzeczki czerwone
- jeżyny
- czereśnie
- maliny
- 200 ml żubrówki
- 100 g cukru trzcinowego
- lawenda
- 100 g świeżych pistacji
- lody waniliowe
- laska wanilii
- 1 kora cynamonu
- 1 pęczek mięty
- 2 limonki

Sposób przygotowania:

Z brzoskwiń usuń pestki i pokrój w 1cm kostkę. W misce wymieszaj brzoskwinie z porzeczkami, jeżynami, czereśniami wydrylowanymi, malinami wraz z żubrówką, cukrem, korą cynamonu, wanilią, lawendą, miętą i sokiem z limonki. Zakryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw owoce na 1-2 godziny do marynowania w lodówce.

Zamarynowane owoce przełóż do miseczek, nałóż kulkę lodów waniliowych i posyp posiekanymi pistacjami.

Informacje prasowe