Formy silikonowe

Wyglądają jakby były z gumy, ale są zrobione z miękkiego i sprężystego silikonu. Na ogół mają dekoracyjny kształt i cieszą oczy kolorem.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Formy  silikonowe
Są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne albo szklane. Silikon jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne ze związkami zawartymi w żywności.

Formy silikonowe:

- nadają się do kuchenek mikrofalowych;

- możemy ich używać w bardzo mocno nagrzanym piekarniku. W zależności od rodzaju tworzywa dopuszczana      
  temperatura to 220, 240, 260 lub nawet 280 st. C. Nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z
  termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, aby nie stawiać ich tuż nad palącym się  
  płomieniem;

- wszystkie formy silikonowe można myć w zmywarkach;

- ich zaletą jest również oszczędność energii;

- silikon dobrze przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o        
  10-20%;

- silikonowych form nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem;

- można w nich przyrządzać dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia. Można je wkładać do piekarnika
  bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.