Są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne albo szklane. Silikon jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne ze związkami zawartymi w żywności.
Formy silikonowe:
- nadają się do kuchenek mikrofalowych;
- możemy ich używać w bardzo mocno nagrzanym piekarniku. W zależności od rodzaju tworzywa dopuszczana
temperatura to 220, 240, 260 lub nawet 280 st. C. Nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z
termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, aby nie stawiać ich tuż nad palącym się
płomieniem;
- wszystkie formy silikonowe można myć w zmywarkach;
- ich zaletą jest również oszczędność energii;
- silikon dobrze przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o
10-20%;
- silikonowych form nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem;
- można w nich przyrządzać dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia. Można je wkładać do piekarnika
bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.
Formy silikonowe:
- nadają się do kuchenek mikrofalowych;
- możemy ich używać w bardzo mocno nagrzanym piekarniku. W zależności od rodzaju tworzywa dopuszczana
temperatura to 220, 240, 260 lub nawet 280 st. C. Nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z
termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, aby nie stawiać ich tuż nad palącym się
płomieniem;
- wszystkie formy silikonowe można myć w zmywarkach;
- ich zaletą jest również oszczędność energii;
- silikon dobrze przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o
10-20%;
- silikonowych form nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem;
- można w nich przyrządzać dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia. Można je wkładać do piekarnika
bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.