Kilka ostatnich dni pokazuje nam, że lato w pełni. Wysoka temperatura, tak długo wyczekiwana przez większość z nas może okazać się ponad nasze siły. Nadmiar ciepła w okresie letnim może wywołać senność, złość i rozdrażnienie. Jednak latem ziołowe przysmaki sprawią, że poczujemy się zdrowo, lekko i swobodnie.
Chłodzące właściwości ziół bardzo często wykorzystywane są w Chińskiej Medycynie Tradycyjnej. Ważne, aby w lecie dopasować sobie dietę lekkostrawną i bogatą w produkty zawierające dużą ilość wody, które będą nas chronić przed odwodnieniem. Gorzki smak ma chłodzący wpływ na nasze ciało. Pomoże nam w tym zielenina taka jak mniszek lekarski, cykoria, escarole i rzeżucha.
Dla ułatwienia trawienia i nawodnienia wybierz produkty, takie jak melon, cytryna, ogórek, pomidor, mango i brzoskwini. Świeże zioła takie jak pietruszka, kolendry i bazylii są również dla nas korzystne.
Jeżeli chcemy uniknąć udaru słonecznego powinniśmy jeść pokarm bogaty w potas, w tym najlepiej pomogą nam woda kokosowa, banany, ziemniaki i kantalupa - bardzo słodka odmiana melona.
By ominąć trawiennych problemów powinniśmy w tym okresie ograniczyć spożywanie produktów zaliczanych do nabiału, pieczywa oraz czerwonego mięsa. Warto przerzucić się na drób i ryby.
Nic dziwnego, że różne kultury na całym świecie korzystają z wybranych ziół, aby zmniejszyć efekt wysokich temperaturach. Dzięki doświadczeniu i intuicji poznali chłodzące właściwości niektórych roślin. Napary z trawy cytrynowej często pije się w południowo-wschodniej Azji, a herbata miętowa cieszył się dużą popularnością w krajach Bliskiego Wschodu.
Oto kilka ziół i ich korzystny wpływ na nasz organizm:
-Kwiat głogu wspomaga trawienie i wzmacnia serce.
-Żółte chryzantemy chłodzi ciało bez utrudniania trawienia.
-Trawa cytrynowa i melisa rozszerzają pory i ułatwiają chłodzenie organizmu.
-Koniczyna podkręca krążenie i utrzymuje ciało w odpowiedniej temperaturze..
-Mięta zielona i mięta pieprzowa również zmniejszają temperaturę ciała.
-Maliny i liście truskawek pomagają w uzupełnieniu minerałów utraconych wraz z potem.
-Ketmia(Hibiscus) jest odświeżającą, jako herbata, ponadto jest bogata w witaminę C.
Chłodzące właściwości ziół bardzo często wykorzystywane są w Chińskiej Medycynie Tradycyjnej. Ważne, aby w lecie dopasować sobie dietę lekkostrawną i bogatą w produkty zawierające dużą ilość wody, które będą nas chronić przed odwodnieniem. Gorzki smak ma chłodzący wpływ na nasze ciało. Pomoże nam w tym zielenina taka jak mniszek lekarski, cykoria, escarole i rzeżucha.
Dla ułatwienia trawienia i nawodnienia wybierz produkty, takie jak melon, cytryna, ogórek, pomidor, mango i brzoskwini. Świeże zioła takie jak pietruszka, kolendry i bazylii są również dla nas korzystne.
Jeżeli chcemy uniknąć udaru słonecznego powinniśmy jeść pokarm bogaty w potas, w tym najlepiej pomogą nam woda kokosowa, banany, ziemniaki i kantalupa - bardzo słodka odmiana melona.
By ominąć trawiennych problemów powinniśmy w tym okresie ograniczyć spożywanie produktów zaliczanych do nabiału, pieczywa oraz czerwonego mięsa. Warto przerzucić się na drób i ryby.
Nic dziwnego, że różne kultury na całym świecie korzystają z wybranych ziół, aby zmniejszyć efekt wysokich temperaturach. Dzięki doświadczeniu i intuicji poznali chłodzące właściwości niektórych roślin. Napary z trawy cytrynowej często pije się w południowo-wschodniej Azji, a herbata miętowa cieszył się dużą popularnością w krajach Bliskiego Wschodu.
Oto kilka ziół i ich korzystny wpływ na nasz organizm:
-Kwiat głogu wspomaga trawienie i wzmacnia serce.
-Żółte chryzantemy chłodzi ciało bez utrudniania trawienia.
-Trawa cytrynowa i melisa rozszerzają pory i ułatwiają chłodzenie organizmu.
-Koniczyna podkręca krążenie i utrzymuje ciało w odpowiedniej temperaturze..
-Mięta zielona i mięta pieprzowa również zmniejszają temperaturę ciała.
-Maliny i liście truskawek pomagają w uzupełnieniu minerałów utraconych wraz z potem.
-Ketmia(Hibiscus) jest odświeżającą, jako herbata, ponadto jest bogata w witaminę C.