Anna Dobrowolańska jest fotografem-dokumentalistką, mieliście już okazję ją poznać przy okazji jednego z odcinków Blogera Tygodnia. Anna, oprócz tego, że jest profesjonalnym fotografem prowadzi też bloga - Smaczne Ujęcie.
Dla nas Anna pisze o tajnikach fotografii kulinarnej. Dzisiaj radzi jak stworzyć domowe studio oraz pomaga robić lepsze zdjęcia Babcigramolce oraz Zbysiowej!
Domowe studio fotografii kulinarnej
Fotografia kulinarna wymaga odpowiedniego zaplecza sprzętowego. Jednak czy drogie profesjonalne studio zapewni nam sukces i wpłynie na jakość naszych prac? Oto moja lista rzeczy potrzebnych, aby stworzyć miejsce w którym niewielkim nakładem kosztów będziemy mogli uwieczniać nasze kulinarne dokonania.
1) Aparat cyfrowy z wbudowaną lampą błyskową
To jak będą wyglądały wasze fotografie w głównej mierze zależy od waszej pomysłowości. Przeciętny aparat kompaktowy posiada wiele zalet, których brak profesjonalnym lustrzankom. Jednym z nich jest uniwersalny, zmiennoogniskowy obiektyw, który sprawdzi się w wielu warunkach oświetleniowych. Kompakty zaopatrzone są także w systemy automatyczne (można je porównać do naszej intuicji), a odpowiednio zastosowane pomogą nam stworzyć kadr niemal idealny.
Mniej profesjonalne aparaty posiadają wbudowaną lampę błyskową - sztywny kartonik, który umieścisz pionowo przed lampą odbije błysk i obraz mimo flesza pozostanie naturalny.
2) Statyw fotograficzny
Dobry statyw umożliwi nam fotografowanie w każdych warunkach oświetleniowych bez ryzyka poruszenia aparatu (kiedy pomieszczenie nie jest wystarczająco doświetlone musimy wydłużyć czas naświetlania i tym samym szansa drgań jest większa).
Jak wybrać dobry statyw? Nowoczesne technologie i zaawansowane materiały nie zastąpią ciężkiego, stabilnego sprzętu. Statywy metalowe są najtańsze i moim zdaniem w przypadku fotografii kulinarnej sprawdzają się najlepiej.
3) Akcesoria kuchenne
Podstawą są klasyczne rekwizyty, takie które będziecie mogli użyć do wielu zdjęć. Monochromatyczne naczynia nie będą konkurowały z kolorowym jedzeniem. Inwestując w akcesoria, z których będziecie korzystać podczas sesji, wybierzcie się na targ staroci i bazar – można odnaleźć tam prawdziwe perełki za niewielkie pieniądze. Zamiast kupować drogie ściereczki wybierzcie się do sklepu z tkaninami i zapytajcie o niepotrzebne skrawki. Dobrym tłem jest drewniany stół, jednak z powodzeniem można zastąpić go pomalowanymi paletami.
4) Zestaw blend
Akcesoria te opisałam szerzej w poprzednim odcinku - przeczytacie o nich tutaj.
Wirtualne warsztaty
Przypominamy - możecie do nas przesłać swoje zdjęcia na adres email ukryty pod tym linkiem albo zgłosić się przez skrzynkę kontaktową redakcja.ludzie.gotujmy.pl, a Anna je oceni i da cenne rady, które pomogą Wam robić lepsze zdjęcia w przyszłości.
Dzisiaj ekspert ocenia zdjęcia Babcigramolki i Zbysiowej.
1) Zdjęcie Pierogów z farszem fasolowym i pomidorowym sosem Babcigramolki
"Dużym plusem tej stylizacji jest dobór kolorów. Planując aranżację fotografii najlepiej, jeśli ograniczymy się do 3 kolorów w ten sposób unikniemy stylistycznego "bałaganu" na zdjęciu. Początkowo możesz skorzystać z programu internetowego Adobe Kuler, który umożliwi Ci poprawy dobór kolorów i wykształci intuicyjne podejście w łączeniu barw.
Lampa, mimo iż bardzo przydatna, spłaszcza obraz. Aby uniknąć tego efektu odbij błysk od kartki, którą umieścisz przed fleszem tak, aby odbić go od płaskiej powierzchni np. sufitu. Fotografia będzie wtedy znacznie bardziej naturalna i przejrzysta."
2) Zdjęcie Mocnego pikantnego gulaszu z wędzoną papryką Zbysiowej.
"Fajnym pomysłem na stylizacje jest używanie składników z których powstała potrawa, daje to bardzo naturalny efekt. Jeśli masz chwile wolnego czasu w godzinach przedpołudniowych spróbuj wykonać zdjęcia w naturalnym oświetleniu. Blendę (z powodzeniem możesz ją zastąpić białym kartonem lub kawałkiem płyty pcv) ustaw równolegle do okna, natomiast fotografowany obiekt pomiędzy źródłem światła a płaszczyzną odbijającą światło. Manipulowanie naturalnym oświetleniem wymaga wprawy, ale daje świetne efekty."
Zapraszamy na bloga Smaczne Ujęcie po więcej informacji, zdjęć i przepisów >>>
Dla nas Anna pisze o tajnikach fotografii kulinarnej. Dzisiaj radzi jak stworzyć domowe studio oraz pomaga robić lepsze zdjęcia Babcigramolce oraz Zbysiowej!
Domowe studio fotografii kulinarnej
Fotografia kulinarna wymaga odpowiedniego zaplecza sprzętowego. Jednak czy drogie profesjonalne studio zapewni nam sukces i wpłynie na jakość naszych prac? Oto moja lista rzeczy potrzebnych, aby stworzyć miejsce w którym niewielkim nakładem kosztów będziemy mogli uwieczniać nasze kulinarne dokonania.
1) Aparat cyfrowy z wbudowaną lampą błyskową
To jak będą wyglądały wasze fotografie w głównej mierze zależy od waszej pomysłowości. Przeciętny aparat kompaktowy posiada wiele zalet, których brak profesjonalnym lustrzankom. Jednym z nich jest uniwersalny, zmiennoogniskowy obiektyw, który sprawdzi się w wielu warunkach oświetleniowych. Kompakty zaopatrzone są także w systemy automatyczne (można je porównać do naszej intuicji), a odpowiednio zastosowane pomogą nam stworzyć kadr niemal idealny.
Mniej profesjonalne aparaty posiadają wbudowaną lampę błyskową - sztywny kartonik, który umieścisz pionowo przed lampą odbije błysk i obraz mimo flesza pozostanie naturalny.
2) Statyw fotograficzny
Dobry statyw umożliwi nam fotografowanie w każdych warunkach oświetleniowych bez ryzyka poruszenia aparatu (kiedy pomieszczenie nie jest wystarczająco doświetlone musimy wydłużyć czas naświetlania i tym samym szansa drgań jest większa).
Jak wybrać dobry statyw? Nowoczesne technologie i zaawansowane materiały nie zastąpią ciężkiego, stabilnego sprzętu. Statywy metalowe są najtańsze i moim zdaniem w przypadku fotografii kulinarnej sprawdzają się najlepiej.
3) Akcesoria kuchenne
Podstawą są klasyczne rekwizyty, takie które będziecie mogli użyć do wielu zdjęć. Monochromatyczne naczynia nie będą konkurowały z kolorowym jedzeniem. Inwestując w akcesoria, z których będziecie korzystać podczas sesji, wybierzcie się na targ staroci i bazar – można odnaleźć tam prawdziwe perełki za niewielkie pieniądze. Zamiast kupować drogie ściereczki wybierzcie się do sklepu z tkaninami i zapytajcie o niepotrzebne skrawki. Dobrym tłem jest drewniany stół, jednak z powodzeniem można zastąpić go pomalowanymi paletami.
4) Zestaw blend
Akcesoria te opisałam szerzej w poprzednim odcinku - przeczytacie o nich tutaj.
Wirtualne warsztaty
Przypominamy - możecie do nas przesłać swoje zdjęcia na adres email ukryty pod tym linkiem albo zgłosić się przez skrzynkę kontaktową redakcja.ludzie.gotujmy.pl, a Anna je oceni i da cenne rady, które pomogą Wam robić lepsze zdjęcia w przyszłości.
Dzisiaj ekspert ocenia zdjęcia Babcigramolki i Zbysiowej.
1) Zdjęcie Pierogów z farszem fasolowym i pomidorowym sosem Babcigramolki
"Dużym plusem tej stylizacji jest dobór kolorów. Planując aranżację fotografii najlepiej, jeśli ograniczymy się do 3 kolorów w ten sposób unikniemy stylistycznego "bałaganu" na zdjęciu. Początkowo możesz skorzystać z programu internetowego Adobe Kuler, który umożliwi Ci poprawy dobór kolorów i wykształci intuicyjne podejście w łączeniu barw.
Lampa, mimo iż bardzo przydatna, spłaszcza obraz. Aby uniknąć tego efektu odbij błysk od kartki, którą umieścisz przed fleszem tak, aby odbić go od płaskiej powierzchni np. sufitu. Fotografia będzie wtedy znacznie bardziej naturalna i przejrzysta."
2) Zdjęcie Mocnego pikantnego gulaszu z wędzoną papryką Zbysiowej.
"Fajnym pomysłem na stylizacje jest używanie składników z których powstała potrawa, daje to bardzo naturalny efekt. Jeśli masz chwile wolnego czasu w godzinach przedpołudniowych spróbuj wykonać zdjęcia w naturalnym oświetleniu. Blendę (z powodzeniem możesz ją zastąpić białym kartonem lub kawałkiem płyty pcv) ustaw równolegle do okna, natomiast fotografowany obiekt pomiędzy źródłem światła a płaszczyzną odbijającą światło. Manipulowanie naturalnym oświetleniem wymaga wprawy, ale daje świetne efekty."
Zapraszamy na bloga Smaczne Ujęcie po więcej informacji, zdjęć i przepisów >>>
Babciagramolka
Pewnie inni też tak mają . Myślałam o statywie ale jak wyobraziłam sobie wieczne rozstawianie , chowanie itd by sie o niego nie obijać to mi przeszło.
Zazdroszczę tym którzy mają miejsce i mogą przygotować się do robienia zdjęć.
Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź.
zbysiowa
Z przyjemnością będę śledzić kolejne cykle :)
BĄBELEK85
iprzyprawy.pl
Na czarnym tle ładnie wygląda ale nie pasuje do założeń projektu.
Macie jakieś pomysły?