Przyprawy to całe, utuczone lub zmielone nasiona roślin. Niekiedy jako przyprawy traktuje się części liści, kwiatów oraz korzeni. Każda nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Przyprawy są nieocenione w naszej kuchni, podnoszą smak potraw oraz mają dobry wpływ na nasze zdrowie.
Możemy je stosować do wypieków (np. cynamon), kompotów, zup oraz różnego rodzaju mięs.
Całe, nie zmielone ziarna dłużej zachowują swój aromat. Natomiast zmielone, aby dłużej zachowały swój smak i aromat należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym, suchym oraz ciemnym miejscu (oczywiście każde z osobna).
Przyprawy stosujemy w niewielkich ilościach, poprawiając potrawie smak. Przykładowo, aby ulepszyć smak mięsa najczęściej dodajemy pieprz (posiada intensywny smak), ziele angielskie, gałkę muszkatołową, czy goździki. Dzięki temu wyroby mięsne nabiorą wyrazistego smaku i aromatu.
Do ciast najczęściej wykorzystywane są wanilia lub cynamon.
Cynamon ma mocny zapach, bardzo dobrze komponuje się z szarlotką, nadaje się do potraw z ryżu (na przykład zapiekanek), przetworów owocowych, soków, deserów.
Wanilia bardzo ładnie pachnie, dodajemy ją do ciast ucieranych, lukrów, lodów, słodkich kremów. Może być dodawana w formie laski wanilii lub cukru waniliowego.
Gałka muszkatołowa ma nieco ostry i gorzkawy smak. Wzbogaca smak deserów oraz napojów. Nadaje aromat pikantnym potrawom.
Trudno byłoby dzisiaj wyobrazić sobie kuchnię bez tych aromatycznych i niepowtarzalnych smaków i aromatów, jakie dają nam przyprawy. Na szczęście jest ich dostępnych tak dużo, że praktycznie za każdym razem możemy inaczej doprawiać ulubione dania.
Możemy je stosować do wypieków (np. cynamon), kompotów, zup oraz różnego rodzaju mięs.
Całe, nie zmielone ziarna dłużej zachowują swój aromat. Natomiast zmielone, aby dłużej zachowały swój smak i aromat należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym, suchym oraz ciemnym miejscu (oczywiście każde z osobna).
Przyprawy stosujemy w niewielkich ilościach, poprawiając potrawie smak. Przykładowo, aby ulepszyć smak mięsa najczęściej dodajemy pieprz (posiada intensywny smak), ziele angielskie, gałkę muszkatołową, czy goździki. Dzięki temu wyroby mięsne nabiorą wyrazistego smaku i aromatu.
Do ciast najczęściej wykorzystywane są wanilia lub cynamon.
Cynamon ma mocny zapach, bardzo dobrze komponuje się z szarlotką, nadaje się do potraw z ryżu (na przykład zapiekanek), przetworów owocowych, soków, deserów.
Wanilia bardzo ładnie pachnie, dodajemy ją do ciast ucieranych, lukrów, lodów, słodkich kremów. Może być dodawana w formie laski wanilii lub cukru waniliowego.
Gałka muszkatołowa ma nieco ostry i gorzkawy smak. Wzbogaca smak deserów oraz napojów. Nadaje aromat pikantnym potrawom.
Trudno byłoby dzisiaj wyobrazić sobie kuchnię bez tych aromatycznych i niepowtarzalnych smaków i aromatów, jakie dają nam przyprawy. Na szczęście jest ich dostępnych tak dużo, że praktycznie za każdym razem możemy inaczej doprawiać ulubione dania.