Najbardziej popularną potrawą jest rosół. Drobiowy wywar nie jest tym, co najlepiej postawi osoby zmagające się z zimą. Dużo lepiej będą smakowały potrawy z dużą ilością pikantnych i wyjątkowo aromatycznych przypraw. Doskonały będzie imbir, który ma działanie odkażające i antyseptyczne. Działa tez przeciwbakteryjnie i przeciwwirusową. Doskonale rozgrzewa. Polecany przy przeziębieniach, zmarznięciu, zimnicy kończyn i reumatyzmie. Rozgrzeje nas także cynamon. W brew obiegowej opinii nie musimy go używać go przyprawiania potraw słodkich, pieczonych jabłek, wina grzanego, można go także dodać do gulaszu z mięsa mieszanego, baraniny, ryb i szynki. Rozgrzewają nas także wszelkie przyprawy zaostrzające smak potraw - pieprz, papryka ostra, chili, czosnek, chrzan, kardamon. Zimą powinniśmy jeść sporo majeranku. Ta przyprawa dodawana do dań ciężkostrawnych jak grochówka, zupa fasolowa i tłustych mięs baranina, gęsina wspaniale sprawdza się przy nieżytach górnych dróg oddechowych. Majeranek warto łączyć zima z rozmarynem, tymiankiem, bazylią i gałka muszkatołową. Rozgrzeją nas także owczy, kozi i pleśniowy ser oraz wszystkie warzywa korzenne.