Zioła i przyprawy w kuchni

  • 1

Przyprawy i zioła są dodatkami do potraw , które zawierają wiele substancji smakowych i zapachowych. Dobrze dobrane mają zdrowotny wpływ na nasz organizm.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Zioła i przyprawy w kuchni
fot. Fotolia

Niezależnie od tego czy jesteśmy amatorami w kuchni, czy mistrzami to nie możemy zapomnieć o dodaniu przypraw i ziół do dań które kreujemy w naszej kuchni. Wiele ziół i przypraw prócz wspaniałego smaku i aromatu jest dla nas afrodyzjakiem. Przyprawami do potraw są najczęściej różne części roślin np. owoce, liście czy korzenie. Niektóre warzywa również można nazwać przyprawami, ale zaliczamy do nich niewielką grupę np. czosnek, czy cebulę. Zioła najlepsze są kupione świeże ponieważ wtedy mają najwięcej smaku. Możemy kupić również te suszone, czy mrożone. Przyprawy i zioła należy dodawać do potraw z umiarem, ponieważ mogą zniszczyć smak potrawy. Trzeba pamiętać iż sól wzmacnia smak tak samo jak aromat przypraw, dlatego należy potrawę pierw posolić, a dopiero potem dodać zioła i przyprawy.

Zioła suszone przed podaniem do potrawy należy rozetrzeć w dłoniach, a przechować w szczelnie zamkniętych słoiczkach, aby nie utraciły swojego zapachu i smaku , ponieważ mielone zioła i przyprawy przechowywane w papierowych torebkach tracą olejki eteryczne.

Przyprawy dzielimy na:

Nasiona i owoce to: pieprz, kminek, gorczyca, ziele angielskie czy wanilia.
Zioła i liście to: tymianek, koper, szałwia, bazylia i mięta
Kwiaty i części kwiatów to: goździki , kapary i szafran.
Korzenie i części korzenia to: kurkuma, imbir i chrzan.
Cebulowe to: czosnek i cebula.

Zastosowanie przypraw i ziół w kuchni ma bardzo duże znaczenie, dlatego warto wiedzieć jak je stosować.

Bazylia: sałatki, sosy, zupy, jaja, pomidory, ser biały oraz potrawy z ryb i drobiu.
Cynamon: Słodkie desery głównie z jabłkiem lub ryżem oraz baranina i gęsina.
Czosnek: zupy, marynaty, mięsa pieczone oraz sosy.
Gorczyca: marynaty octowe i musztardy ,oraz sosy i sałatki.
Goździki: kompoty, pierniki wina oraz marynaty do ryb.
Jałowiec: dziczyzna, farsze mięsne, oraz sosy.
Kminek: zupy, buraki, kapusta, pieczywo, i sery .
Liść laurowy: mięsa, marynaty, zupy oraz sosy.
Majeranek: flaki, wołowina i wieprzowina oraz farsze.
Szałwia: potrawy mięsne , ryby oraz warzywa strączkowe.
Słodka papryka: zapiekanki, potrawy z mięs, zapiekanki oraz potrawy z ryżu.
Pieprz: mięsa, ryby, marynaty, zupy oraz sosy .
Ziele angielskie: duszone warzywa, mięsa, oraz zupy.

Jest mnóstwo przypraw dostępnych na naszym rynku i bardzo dużo można o nich pisać. Ja starałam się państwu przedstawić te najczęściej używane w naszej kuchni.