Z jednej strony najsłynniejsza polska restauratorka i celebrytka kulinarna, a z drugiej – pierwszy polski kucharz z gwiazdką Michelin – Wojciech Modest Amaro. Mimo wielu różnic przez większość programu mówili jednym głosem, a za najważniejsze wyzwanie stojące przed polską gastronomią uznali edukację.
Edukację kogo? Polaków – którzy zdaniem Gessler i Amaro są nieuświadomieni kulinarnie, zadowalają się produktami niskiej wartości, nie znają silnych stron polskich produktów. Jurorka Masterchefa i szef kuchni Atelier Amaro zaapelowali, aby po produkty udawać się na małe targi i zwracać uwagę skąd pochodzą.
A jakie jest wasze zdaniem? Czy dużo nam brakuje w edukacji kulinarnej? Czy doceniamy swoje doskonałe produkty czy za bardzo zapatrzeni jesteśmy w obce, egzotyczne kuchnie?
Edukację kogo? Polaków – którzy zdaniem Gessler i Amaro są nieuświadomieni kulinarnie, zadowalają się produktami niskiej wartości, nie znają silnych stron polskich produktów. Jurorka Masterchefa i szef kuchni Atelier Amaro zaapelowali, aby po produkty udawać się na małe targi i zwracać uwagę skąd pochodzą.
A jakie jest wasze zdaniem? Czy dużo nam brakuje w edukacji kulinarnej? Czy doceniamy swoje doskonałe produkty czy za bardzo zapatrzeni jesteśmy w obce, egzotyczne kuchnie?
k.tyczynski