9 ohydnych rzeczy, które spożywamy bez naszej wiedzy

Nasze codzienne jedzenie zawiera wiele ukrytych dodatków. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące i obrzydliwe!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
9 ohydnych rzeczy, które spożywamy bez naszej wiedzy
fot. Fotolia
Wiedza to cenna wartość, o którą warto zabiegać. Czasem jednak chyba lepiej jest nie wiedzieć. Zwłaszcza jeśli chodzi o skład niektórych produktów, które spożywamy na co dzień. Poznaj dziewięć obrzydliwych składników dodawanych do naszego codziennego jedzenia.

1. Sproszkowana wydzielina bobra
A konkretnie sproszkowana wydzielina bobra pochodząca z… napletka. Znajdziemy ją we wszystkich produktach o smaku lub zapachu waniliowym. Dodawana jest również np. do perfum i kosmetyków. Występuje pod nazwą kastroeum. Koniecznie zwróć uwagę na skład, kiedy następnym razem będziesz jadł jakiś waniliowy deser!

2. Piasek
W produktach spożywczych znajdziemy go pod nazwą dwutlenek krzemu i dodawany jest m.in. do sałatek i zup. Pełni funkcję pochłaniacza wilgoci.

3. Część składowa biopaliwa
Dodawana jest do dań w proszku, kurczaków w fast foodach, gum do żucia i wielu innych produktów. Występuje pod nazwą tetr-butylohydroksychinon i spożywana w dużych ilościach jest bardzo toksyczna.

4. Część składowa paliwa do silnika odrzutowego
Jako składnik BHT dodawana jest m.in. do płatków śniadaniowych. Przedłuża przydatność do spożycia wielu produktów przeciwdziałając ich szybkiemu psuciu się.

5. Smoła węglowa
Jej inna nazwa to smoła pogazowa i jest produktem ubocznym przy produkcji koksu. Może znajdować się praktycznie w każdym barwionym jedzeniu. Na etykiecie szukaj symbolu E102. Jej zastępnikiem jest… ropa naftowa. Brzmi smakowicie, prawda?

6. Wysuszone zmielone owady
Ten składnik przez producentów jest oznaczany jako E120. Wysuszone i sproszkowane owady (czerwce kaktusowe) dodawane są do barwienia na czerwono słodyczy, serków, zup, soków i wielu innych produktów.

7. Ludzkie włosy
Składnik nazwany L-Cysteina pozyskiwany jest z ludzkich włosów oraz kaczych piór. Dodawany jest do produktów mącznych, takich jak bajgle, bułki czy babeczki i służy do kontrolowania stanu wilgotności jedzenia. Jest bardzo powszechny, więc istnieje spora szansa, że spożywasz go każdego dnia.

8. Płyn chłodzący
Pod nazwą glikol propylenowy dodawany jest do sałatkowego dressingu jako składnik zagęszczający.

9. Owczy tłuszczopot
Czyli inaczej wosk owczy lub lanolina. Dodawana jest do gum do żucia jako baza gumowa, ale znajdziemy ją także w kremach, kosmetykach i lekarstwach.