Gorczyca

Gorczyca ma bardzo wszechstronne zastosowanie: od kuchni, przez kosmetyki, po leki.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Gorczyca
Gorczyca - znane są jej różne gatunki: gorczyca biała , gorczyca czarna , oraz gorczyca sarepska. Wszystkie trzy gatunki gorczycy to rośliny roczne, o niewielkich, żółtych kwiatach. Nasiona gorczycy sarepskiej po rozgryzieniu mają nieco gorzkawy, a potem palący smak i swoisty aromat, z tym też związana jest nazwa. Gorczyca jest przyprawa właściwie bezzapachową.

Gorczyca jest przede wszystkim głównym składnikiem musztardy. Biała gorczyca jest używana do produkcji łagodniejszej musztardy, a czarna do ostrzejszej, gdyż ma ostrzejszy smak. Gorczyca jest też stosowana do mięs i wędlin, całe ziarna do marynat i kiszonek, a sproszkowane jako składnik pieprzu ziołowego. Gorczyca biała najlepiej konserwuje przetwory i kiszonki.

W lecznictwie stosuje się nasiona gorczycy przy bólach reumatycznych (w postaci poduszek gorczycowych wypełnionych nasionami). Ponadto podaje się nasiona białej gorczycy przy zatwardzeniach. Zwykle przed dodaniem do potraw nasiona praży się w gorącym oleju, aby uzyskały ostry aromat. Wyciąg z gorczycy podaje się przy chorobach przewodu pokarmowego. W zależności od techniki przerobu uzyskuje się olej, który ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.