Gwiazdami byli laureaci konkursu. Redakcja Gotujmy.pl została zaproszona osobiście do uczestnictwa w tej honorowej wizycie. Dzięki temu przekazujemy wam na bieżąco relację z jej przebiegu. Będą też filmy video dokumentujące to wydarzenie, które pojawią się niebawem na naszym kanale video.
Finał konkusu odbył się w Warszawie 10.05.2012 r. w Centrum Technik Kulinarnych Doram. Zwycięzcom: Mikołajowi Szymańskiemu i Igorowi Sinorackiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie wręczyła nagrodę Norweska Minister Rybołówstwa – Lizbeth Berg-Hansen w obecności Jego Królewskiej Mości Haralda V i Jej Królewskiej Mości Królowej Sonji, odbywających oficjalną wizytę w Polsce. Zgodnie z protokołem dyplomatycznym król osobiście nie może wręczać nagród - dowiedzieliśmy się od organizatorów.
Drugie i trzecie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie: Mateusz Litwińczuk i Marcin Sarna – drugie miejsce oraz Bartek Królikowski Daniel Majewski – trzecie miejsce.
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza do projektu zaprosiła 6 szkół:
• Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, ul. Knyszyńska 12
• Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, ul. Morska 77
• Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, os. Złotej Jesieni 16
• Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska 6/8
• Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36
• Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, ul. Reymonta 2
Warsztaty dla uczniów prowadzili, a następnie dania oceniali Andrzej Polan szef kuchni w Hotelu Novotel Airport Warszawa, miłośnik ryb i polskich smaków. Szerokiej publiczności znany z prowadzenia autorskiego kącika kulinarnego w Dzień Dobry TVN, a wcześniej gospodarz programu „Między Kuchnią a Salonem” oraz Adam Chrząstowski wielki polski autorytet kulinarny, laureat polskich i międzynarodowych konkursów, główny konsultant kulinarny polskiej prezydencji w UE, właściciel i szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie. Jurorką konkursu była także Hanna Szymanderska wybitna znawczyni polskiej kuchni regionalnej, autorka ponad 30 książek kucharskich, które łącznie osiągnęły ponad milion nakładu oraz Jostein Medhus – z Akademii Kulinarnej w Oslo, Kapitan Narodowej Norweskiej Drużyny Kulinarnej, która w ostatnich latach święci triumfy i jest jedną z najlepszych w świecie.
Zwycięskie danie główne to: kopytka szpinakowe z delikatną nutą gałki muszkatołowej i polędwica z łososia norweskiego, gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu jej smak podbił nawet serce Josteina Medhusa – uznanego norweskiego szefa. „Nie sądziłem, że poziom będzie aż tak wysoki” – powiedział. Jury zachwyciła także prosta, lekka, wiosenna przystawka z wędzonego łososia norweskiego ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką i sosem jogurtowo-chrzanowym autorstwa zwycięskiego duetu.
Królewską Parę Norweską oprowadzał Bogdan Gałązka - szef kuchni restauracji "Gothic Cafe" na Zamku z Malborku (który wiele zawdzięcza dofinansowaniu z Norweskiego Mechaznizmu Finansowego), entuzjasta dobrej kuchni regionalnej oraz znawca zwyczajów kulinarnych Zakonu Krzyżackiego. Wywiad z panem Gałązką o daniach serwowanych na stole Mistrza Zakonu Ulricha von Jungingena we współczesnej wersji niebawem na naszym kanale.
Bahus
Babciagramolka
zbysiowa
kukielka
jaNina
Pewno za kilka lat będą zdobywać gwiazdki Michelin w swoich restauracjach skoro takie mają osiągi już teraz!
Możemy być dumni z nich oraz naszego Gotujmy :)))
Jeszcze raz gratuluję wspaniałego reportażu i czekam na dalsze relacje filmowe.
misia5
Tit
Tit
Tutaj zamieszczam przepis na zwycięskie danie
jaNina
Dzięki Tit za przepis! jest bardzo ciekawy, szczególnie powolna obróbka termiczna w oleju aromatyzowanym przyprawami. Pewno dlatego ten łosoś był taki smaczny.
zbysiowa
Ciekawy przepis:)
Pablito