Gotujmy.pl zaproszone na wizytę z królem Norwegii

  • 11

Norweska Para Królewska uświetniła finał konkursu dla polskich uczniów szkół gastronomicznych.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gotujmy.pl zaproszone na wizytę z królem Norwegii

Gwiazdami byli laureaci konkursu. Redakcja Gotujmy.pl została zaproszona osobiście do uczestnictwa w tej honorowej wizycie. Dzięki temu przekazujemy wam na bieżąco relację z jej przebiegu. Będą też filmy video dokumentujące to wydarzenie, które pojawią się niebawem na naszym kanale video.

Projekt obejmował praktyczne warsztaty w zakresie rozbioru i wykorzystania łososia norweskiego w kuchni oraz konkurs kulinarny pod hasłem: Norweski łosoś w Polskiej kuchni. Chodziło o na najciekawsze połączenie łososia norweskiego z elementami kuchni polskiej.

Finał konkusu odbył się w Warszawie 10.05.2012 r. w Centrum Technik Kulinarnych Doram. Zwycięzcom: Mikołajowi Szymańskiemu i Igorowi Sinorackiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie wręczyła nagrodę Norweska Minister Rybołówstwa – Lizbeth Berg-Hansen w obecności Jego Królewskiej Mości Haralda V i Jej Królewskiej Mości Królowej Sonji, odbywających oficjalną wizytę w Polsce. Zgodnie z protokołem dyplomatycznym król osobiście nie może wręczać nagród - dowiedzieliśmy się od organizatorów.

Drugie i trzecie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie: Mateusz Litwińczuk  i Marcin Sarna – drugie miejsce oraz Bartek Królikowski Daniel Majewski – trzecie miejsce.

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza do projektu zaprosiła  6 szkół:

•    Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, ul. Knyszyńska 12
•    Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, ul. Morska 77
•    Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, os. Złotej Jesieni 16
•    Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska 6/8
•    Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36
•    Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, ul. Reymonta 2

Warsztaty dla uczniów prowadzili, a następnie dania oceniali  Andrzej Polan szef kuchni w Hotelu Novotel Airport Warszawa, miłośnik ryb i polskich smaków. Szerokiej publiczności znany z prowadzenia autorskiego kącika kulinarnego w Dzień Dobry TVN, a wcześniej gospodarz programu „Między Kuchnią a Salonem” oraz  Adam Chrząstowski wielki polski autorytet kulinarny, laureat polskich i międzynarodowych konkursów, główny konsultant kulinarny polskiej prezydencji w UE, właściciel i szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie. Jurorką konkursu była także Hanna Szymanderska wybitna znawczyni polskiej kuchni regionalnej, autorka ponad 30 książek kucharskich, które łącznie osiągnęły ponad milion nakładu oraz Jostein Medhus – z Akademii Kulinarnej w Oslo, Kapitan Narodowej Norweskiej Drużyny Kulinarnej, która w ostatnich latach święci triumfy i jest  jedną z najlepszych w świecie. 

Zwycięskie danie główne to: kopytka szpinakowe z delikatną nutą gałki muszkatołowej i polędwica z łososia norweskiego, gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu jej smak podbił nawet serce Josteina Medhusa – uznanego norweskiego szefa. „Nie sądziłem, że poziom będzie aż tak wysoki” – powiedział. Jury zachwyciła także prosta, lekka, wiosenna przystawka z wędzonego łososia norweskiego ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką i sosem jogurtowo-chrzanowym autorstwa zwycięskiego duetu.

Królewską Parę Norweską oprowadzał Bogdan Gałązka - szef kuchni restauracji "Gothic Cafe" na Zamku z Malborku (który wiele zawdzięcza dofinansowaniu z Norweskiego Mechaznizmu Finansowego), entuzjasta dobrej kuchni regionalnej oraz znawca zwyczajów kulinarnych Zakonu Krzyżackiego. Wywiad z panem Gałązką o daniach serwowanych na stole Mistrza Zakonu Ulricha von Jungingena we współczesnej wersji niebawem na naszym kanale.