Kuchnia jak u Sowy - serowy zawrót głowy

Przepis na grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej autorstwa Roberta Sowy.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kuchnia jak u Sowy - serowy zawrót głowy

Już od 18 lutegoz najnowszym numerem Party kolejna książeczka kulinarna "Kuchnia jak u Sowy".


Mówi się, że sery są tuczące i ciężkostrawne. A to nie do końca prawda. Dania z serem w roli głównej mogą być przyjazne dla naszych żołądków i figury. Trzeba tylko wiedzieć, jak odpowiednio je przygotować!



 

Drodzy Państwo! 

Jeden z moich ulubionych serów, bursztyn, powstał w wyniku wieloletniej pracy znawców sztuki warzenia sera. Jego niepowtarzalny smak udało się osiągnąć dzięki pięciomiesięcznemu okresowi dojrzewania. Jest pierwszym wyprodukowanym w Polsce szlachetnym serem długodojrzewającym.

Bryndza podhalańska to najsmaczniejszy polski ser górski. Z kolei nasza duma narodowa, oscypek – produkowany w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków z typowym dla Podhala zdobieniem brzegów – jest przysmakiem, który błyskawicznie podbił europejskie stoły. To tylko trzy smaki z wielu, które powinny gościć w naszym menu.

Sery, które od wieków są jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej czy francuskiej, zdobywają od lat coraz większą popularność także i u nas. Trudno się jednak temu dziwić, bo sprawa z nimi jest prosta: wystarczy połączyć je ze świeżymi składnikami (rzodkiewkami, szpinakiem, ziołami) albo użyć jako ozdobnika innych dań (łososia, wątróbki), aby wyczarować potrawy, które dogodzą najbardziej wybrednemu podniebieniu. I choć każdy kucharz strzeże tajemnic swojego menu, to ja zdradzę Państwu przepisy, które pozwolą zamienić sery (i te nasze, i te z importu) w kulinarne majstersztyki!

 

Robert Sowa


Grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej




Składniki dla 4 osób

 

- 50 g bekonu pokrojonego w plastry

- 4 jajka

- sól

- pieprz

- 50 g sera gorgonzola

- łyżka oleju

- 8 kromek bagietki
 

Sos

- 75 g suszonej żurawiny amerykańskiej

- 20 g orzechów włoskich

- łyżka oleju z orzechów włoskich

- pieprz

- szczypta chili w proszku

- pół opakowania rzeżuchy

 


Źródło: Party - życie gwiazd!