Już od 18 lutegoz najnowszym numerem Party kolejna książeczka kulinarna "Kuchnia jak u Sowy".
Mówi się, że sery są tuczące i ciężkostrawne. A to nie do końca prawda. Dania z serem w roli głównej mogą być przyjazne dla naszych żołądków i figury. Trzeba tylko wiedzieć, jak odpowiednio je przygotować!
Drodzy Państwo!
Jeden z moich ulubionych serów, bursztyn, powstał w wyniku wieloletniej pracy znawców sztuki warzenia sera. Jego niepowtarzalny smak udało się osiągnąć dzięki pięciomiesięcznemu okresowi dojrzewania. Jest pierwszym wyprodukowanym w Polsce szlachetnym serem długodojrzewającym.
Bryndza podhalańska to najsmaczniejszy polski ser górski. Z kolei nasza duma narodowa, oscypek – produkowany w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków z typowym dla Podhala zdobieniem brzegów – jest przysmakiem, który błyskawicznie podbił europejskie stoły. To tylko trzy smaki z wielu, które powinny gościć w naszym menu.
Sery, które od wieków są jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej czy francuskiej, zdobywają od lat coraz większą popularność także i u nas. Trudno się jednak temu dziwić, bo sprawa z nimi jest prosta: wystarczy połączyć je ze świeżymi składnikami (rzodkiewkami, szpinakiem, ziołami) albo użyć jako ozdobnika innych dań (łososia, wątróbki), aby wyczarować potrawy, które dogodzą najbardziej wybrednemu podniebieniu. I choć każdy kucharz strzeże tajemnic swojego menu, to ja zdradzę Państwu przepisy, które pozwolą zamienić sery (i te nasze, i te z importu) w kulinarne majstersztyki!
Robert Sowa
Grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej
Składniki dla 4 osób
- 50 g bekonu pokrojonego w plastry
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 50 g sera gorgonzola
- łyżka oleju
- 8 kromek bagietki
Sos
- 75 g suszonej żurawiny amerykańskiej
- 20 g orzechów włoskich
- łyżka oleju z orzechów włoskich
- pieprz
- szczypta chili w proszku
- pół opakowania rzeżuchy
Źródło: Party - życie gwiazd!