Świeże powietrze pobudza apetyt, a w połączeniu z odrobiną ruchu przyspiesza trawienie. Posiłki spożywane w plenerze nie muszą być wyborem pomiędzy nudną kanapką a ociekającymi tłuszczem mięsami, od których uginają się polskie grille. Paleta produktów nadających się do opiekania na ruszcie jest przecież bardzo bogata.
Grillowe ABC
Mimo że wydaje się dziecinnie proste, właściwe grillowanie wymaga spełnienia kilku zasad:
W dobrym towarzystwie
Wyjątkowa konsystencja sera żółtego przekłada się na szeroki wachlarz możliwości jego kulinarnego wykorzystania. Wariacje na temat sera, łączonego z rozmaitymi rodzajami pieczywa i jarzyn, to sposób na przełamanie tradycyjnego jadłospisu grillowego. Z dobrym winem sprawią, że zwykłe domowe barbecue zmienić się może w wykwintną ucztę dla smakoszy. Co więcej – w przeciwieństwie do karkówki, kaszanki, czy kiełbasy, które od lat wiodą prym w menu polskiego grilla, ser posiada mnóstwo wartości odżywczych. Pełna witamin porcja warzyw, okraszona dawką białka i wapnia z sera żółtego, stanowi zatem nie tylko ciekawszą, ale i znacznie zdrowszą alternatywę dla mięs.
Grillowane brokuły z serem
Składniki:
- 200 g brokułów
- 10g sera morskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3-4 suszone pomidory w oliwie
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Ser w plastrach kroimy w paseczki, brokuły zaś polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy dresing: drobno pokrojone suszone pomidory mieszamy z oliwą
i octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuły układamy na grillu. Pieczenie trwa 5 do 8 minut. Należy pamiętać, by regularnie odwracać warzywa, w przeciwnym razie szybko się spalą. Upieczone brokuły układamy w miseczkach i pokrywamy paseczkami żółtego sera.
Smacznego!
Grillowe ABC
Mimo że wydaje się dziecinnie proste, właściwe grillowanie wymaga spełnienia kilku zasad:
- Zadbaj o solidne wyposażenie – dobrze wybrany grill będzie służył Ci przez lata.
- Używaj wyłącznie specjalnie przeznaczonego do tego celu węgla drzewnego.
- Pamiętaj o urozmaiconym menu – dzięki włączeniu doń warzyw oraz nabiału wzbogacisz swoją dietę i uatrakcyjnisz grillowe spotkania.
W dobrym towarzystwie
Wyjątkowa konsystencja sera żółtego przekłada się na szeroki wachlarz możliwości jego kulinarnego wykorzystania. Wariacje na temat sera, łączonego z rozmaitymi rodzajami pieczywa i jarzyn, to sposób na przełamanie tradycyjnego jadłospisu grillowego. Z dobrym winem sprawią, że zwykłe domowe barbecue zmienić się może w wykwintną ucztę dla smakoszy. Co więcej – w przeciwieństwie do karkówki, kaszanki, czy kiełbasy, które od lat wiodą prym w menu polskiego grilla, ser posiada mnóstwo wartości odżywczych. Pełna witamin porcja warzyw, okraszona dawką białka i wapnia z sera żółtego, stanowi zatem nie tylko ciekawszą, ale i znacznie zdrowszą alternatywę dla mięs.
Grillowane brokuły z serem
Składniki:
- 200 g brokułów
- 10g sera morskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3-4 suszone pomidory w oliwie
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Ser w plastrach kroimy w paseczki, brokuły zaś polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy dresing: drobno pokrojone suszone pomidory mieszamy z oliwą
i octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuły układamy na grillu. Pieczenie trwa 5 do 8 minut. Należy pamiętać, by regularnie odwracać warzywa, w przeciwnym razie szybko się spalą. Upieczone brokuły układamy w miseczkach i pokrywamy paseczkami żółtego sera.
Smacznego!