Jak prawidłowo sparzyć mak?

  • 1

Porada na temat skutecznego parzenia maku.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Jak prawidłowo sparzyć mak?

Któż z nas nie lubi słodkości z jego dodatkiem? Mak, będący symbolem płodności i urodzaju to obowiązkowy element niejednego ciasta. Gdyby nie on, nie byłoby przecież tak popularnego makowca!

Sekretem wielu ciast jest masa makowa, którą wiele gospodyń woli przygotowywać w domu. Jednak aby rozpocząć ten proces, mak należy poddać specjalnej obróbce - należy go sparzyć.

JAK SPARZYĆ MAK?

Zasadniczą kwestią jest odpowiedź na pytanie, do czego mak będzie wykorzystany. Być może osoby nie mające doświadczenia w tej kwestii będą zaskoczone, ale mak można sparzyć wodą lub... mlekiem. Poza docelowym "miejscem" wykorzystania naszego dodatku, rolę odgrywają również osobiste upodobania i preferencje smakowe.

Niezależnie od wyboru, metoda przygotowania jest taka sama - najpierw mak należy opłukać pod bieżącą zimną wodą. Najwygodniej jest zrobić to za pomocą sitka. Następnie trzeba przesypać go do garnka i zalać gorącym mlekiem lub wodą.

Dodając inne składniki, takie jak np. odrobina wanilii można sprawić, że mak nabierze delikatnego posmaku oraz pięknego aromatu.

Zalany wrzątkiem należy gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy mak na 4 godziny, aby wchłonął wodę (lub mleko).