Któż z nas nie lubi słodkości z jego dodatkiem? Mak, będący symbolem płodności i urodzaju to obowiązkowy element niejednego ciasta. Gdyby nie on, nie byłoby przecież tak popularnego makowca!
Sekretem wielu ciast jest masa makowa, którą wiele gospodyń woli przygotowywać w domu. Jednak aby rozpocząć ten proces, mak należy poddać specjalnej obróbce - należy go sparzyć.
JAK SPARZYĆ MAK?
Zasadniczą kwestią jest odpowiedź na pytanie, do czego mak będzie wykorzystany. Być może osoby nie mające doświadczenia w tej kwestii będą zaskoczone, ale mak można sparzyć wodą lub... mlekiem. Poza docelowym "miejscem" wykorzystania naszego dodatku, rolę odgrywają również osobiste upodobania i preferencje smakowe.
Niezależnie od wyboru, metoda przygotowania jest taka sama - najpierw mak należy opłukać pod bieżącą zimną wodą. Najwygodniej jest zrobić to za pomocą sitka. Następnie trzeba przesypać go do garnka i zalać gorącym mlekiem lub wodą.
Dodając inne składniki, takie jak np. odrobina wanilii można sprawić, że mak nabierze delikatnego posmaku oraz pięknego aromatu.
Zalany wrzątkiem należy gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy mak na 4 godziny, aby wchłonął wodę (lub mleko).
Jak prawidłowo sparzyć mak?
Porada na temat skutecznego parzenia maku.
ocena: 3/5 głosów: 3
niezły kąsek