Jak podgrzać gołąbki?

Gołąbki podgrzewaj po podlaniu ich wodą. Dzięki temu danie nie przypali się i będzie wilgotne. Gołąbki możesz też natrzeć oliwą, by stały się soczyste.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak podgrzać gołąbki?
fot. Fotolia
W czasie podgrzewania gołąbków postaraj się, by nie przypalić liści kapusty. Danie gotuj na małym ogniu i mieszaj co kilka minut.

Jak podgrzać gołąbki w piekarniku

Gołąbki podgrzane w piekarniku są soczyste i chrupiące.
  • Ustaw piekarnik na temperaturę 150 stopni Celsjusza i pozostaw na 10 minut do rozgrzania.
  • Gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
  • Do dania dodaj sos pomidorowy, wodę oraz odrobinę oliwy (opcjonalnie).
  • Gołąbki podgrzewaj przez 15-20 minut, by były ciepłe, ale nie przypalone.
  • Potrawę podawaj z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Podgrzewanie gołąbków na patelni

Gołąbki możesz szybko odgrzać na patelni. Wystarczy, że danie umieścisz na ciepłym naczyniu i dodasz odrobinę sosu, wody, masła lub oleju. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut, co chwila mieszając.

Gołąbki podgrzane w mikrofali

Jeśli masz mikrofalówkę, bardzo szybko odgrzejesz gołąbki. Danie włóż do głębokiego talerza i polej sosem pomidorowym wymieszanym z wodą. Następnie ustaw mikrofalówkę na temperaturę 180 stopni Celsjusza, włóż gołąbki, przykryj je i podgrzewaj przez 2 minuty. 

Sposób na odgrzanie zamrożonych gołąbków

Zamrożone gołąbki najlepiej odgrzać w rondlu. Potrawę włóż do naczynia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut. Gołąbki podgrzewaj, aż staną się miękkie i ciepłe.