Sałatka grecka jest bardzo częstym wyborem w restauracyjnym menu. Równie często pojawia się ona na polskich stołach, szczególnie w sezonie grillowym. Zazwyczaj wśród składników takiego warzywnego dania jest sałata, ser typu feta i reszta warzyw. Okazuje się, że przepis na oryginalną grecką sałatkę jest znacznie prostszy i oszczędny w składniki. Najważniejsza jest jednak ich jakość.
Ser grecki zawiera także często na opakowaniu chronione oznaczenie geograficzne. Taki znak mówi konsumentowi, że dany produkt pochodzi z konkretnego regionu lub kraju, posiadając charakterystyczne cechy sugerujące jego pochodzenie.
Kolejnym ważnym elementem choriatiki – bo taką ma w oryginale nazwę sałatka grecka i znaczy tyle co „wiejska sałatka” – są oliwki. Zazwyczaj są to oliwki czarne Kalamata. Pochodzą one z regionu na Peloponezie, od którego wzięły swoją nazwę. Miąższ takich oliwek jest zwarty i dosyć gruby, a smak wyrazisty. Takie oliwki najczęściej można spotkać z pestką, są one również powszechnie dostępne na sklepowych półkach.
Mając już wszystkie składniki, można przystąpić do zrobienia pysznej sałatki greckiej.
fot. Adobe Stock
Jeśli cały plaster sera na jedną sałatkę to za dużo i nie wykorzystasz całego, zobacz jak przechowywać ser feta, aby był długo świeży.
fot. Adobe Stock
Sałatka grecka – jak wybrać składniki?
Najważniejsze w sałatce greckiej są świeże warzywa i prawdziwy, grecki ser. Ten ostatni na szczęście z łatwością można znaleźć obecnie w wielu sklepach, wystarczy kierować się napisem „ser feta”, a nie „ser typu feta”. Ten oryginalny jest robiony niemal wyłącznie z mleka owczego, może zawierać niewielką domieszkę sera koziego. Jest zwarty, twardy i kruchy o charakterystycznym ostrzejszym zapachu. Sałatka grecka zawiera jego sporą ilość, z reguły jest to jeden, duży plaster sera położony na wierzchu wszystkich warzyw. Słowo feta oznacza bowiem nic innego jak plaster, a więc nie żałuj go w tym daniu.Ser grecki zawiera także często na opakowaniu chronione oznaczenie geograficzne. Taki znak mówi konsumentowi, że dany produkt pochodzi z konkretnego regionu lub kraju, posiadając charakterystyczne cechy sugerujące jego pochodzenie.
Kolejnym ważnym elementem choriatiki – bo taką ma w oryginale nazwę sałatka grecka i znaczy tyle co „wiejska sałatka” – są oliwki. Zazwyczaj są to oliwki czarne Kalamata. Pochodzą one z regionu na Peloponezie, od którego wzięły swoją nazwę. Miąższ takich oliwek jest zwarty i dosyć gruby, a smak wyrazisty. Takie oliwki najczęściej można spotkać z pestką, są one również powszechnie dostępne na sklepowych półkach.
Mając już wszystkie składniki, można przystąpić do zrobienia pysznej sałatki greckiej.
fot. Adobe Stock
Jeśli cały plaster sera na jedną sałatkę to za dużo i nie wykorzystasz całego, zobacz jak przechowywać ser feta, aby był długo świeży.
Sałatka grecka – oryginalny przepis na choriatiki
Składniki:- 1 ogórek zielony,
- 3 pomidory,
- 2 łyżki oliwek Kalamata,
- ½ zielonej papryki,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 plaster sera feta, czyli ok. 150 g,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- grubo mielona sól i pieprz do smaku.
- Ogórka umyj i bez obierania pokrój w grube półksiężyce. Pomidory pokrój w grubą kostkę lub w ćwiartki. Cebulę pokrój w cienkie półtalarki. Paprykę pokrój w paski.
- W dużej misce umieść wszystkie pokrojone warzywa oraz oliwki. Wymieszaj całość dokładnie.
- Na warzywach ułóż plaster sera feta, posyp go oregano, solą oraz pieprzem i sowicie polej całość oliwą.
- Sałatkę grecką podawaj z ulubionym pieczywem, pitą lub jako dodatek do mięs.
fot. Adobe Stock