Gruszka - niezastąpiona w kuchni

  • 1

Gruszka - jej rodzaje i zastosowanie w kuchni.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gruszka - niezastąpiona w kuchni
KONFERENCJA: Ma zielono- żółtą, matową skórkę. Jej miąższ jest słodki i soczysty. Możemy ją jeść samą lub dodawać do sałatek z pleśniowymi serami.

BONKRETA WILLIAMSA: Delikatna cienka skórka z lekkim czerwonym rumieńcem. Kremowy miąższ jest lekko winny w smaku. Odmiana deserowa. Świetna na przetwory i do suszenia.

KLAPSA FAWORYTKA: Gruszka o zielono- czerwonej skórce i bardzo słodkim soczystym miąższu. Najlepsza na surowo oraz jako dodatek do deserów i ciast.

KOMISÓWKA: Odmiana zielono- żółta z rumieńcem. Mniej soczysta od klapsy, ale bardzo smaczna. Doskonała na dżemy.

Owoce wzbogacają smak wielu potraw. Surowe podkreślają smak sałatki. Pokrojone w plastry gruszki dobrze smakują z szynką parmeńską oraz serami pleśniowymi, rukolą, orzechami włoskimi i sosem winegret. Nadają się do ciast i deserów. Gruszki doskonale smakują pod kruszonka, w muffinkach i czekoladowej babce. Upieczone w całości możemy podawać na ciepło z lodami lub z karmelem.

Prażone nadają się doskonale do naleśników. Pokrojone w cząstki gruszki wzbogacają smak pieczonej kaczki. Z ugotowanych, doprawionych korzennymi przyprawami i zmiksowanych, przygotujemy dietetyczny sos do piersi z kurczaka. Można ugotować w słodkim syropie lub zalewie octowej. Suszone są doskonałe do wigilijnego kompotu.