Kiełki zbóż

Zachęcam do wyhodowania w domu kiełków zbóż.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kiełki zbóż
KIEŁKI ŻYTA to zasobne źródło białka, witaminy E i z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i tłuszczu. Wzmacniają organizm, dobrze robią na nerwy i dodają sił witalnych. Mają charakterystyczny silny smak, po uprażeniu przypominają w smaku orzechy. Podnoszą smak sałatek warzywnych i owocowych, zup, płatków śniadaniowych i musli. Moczenie: 12 godzin, kiełkowanie: 2-3 dni. Gdy po 8-10 dniach wyrosną na 8-10 cm, obciąć nożyczkami zieloną część. KIEŁKI OWSA zawierają wszystkie ważne witaminy (A, B, E, C), wiele minerałów i pierwiastków śladowych (żelazo, wapń, fosfor, cynk, mangan, jod, miedź), a także białka i tłuszcze. Chronią przed wolnymi rodnikami, regulują gospodarkę hormonalną organizmu. Ze względu na zawartość witaminy E wpływają na płodność. Mają bardzo łagodny smak. Można je dodać do musli, leguminy, jogurtu albo koktajlu mlecznego. Źdźbłami można doprawić potrawy (zamiast natką i koperkiem), ale dobrze komponują się też z rozmaitymi kiełkami, szczypiorkiem, rzodkiewką i wszelką zieleniną. Moczenie: 4 godziny, kiełkowanie: 2-3 dni (można zbierać gdy urosną na długość ziarna). Gdy po 8-12 dniach urosną na wysokość 8-10 cm, można zbierać zieloną część rośliny. KIEŁKI PSZENICY dostarczają białka, witaminy z grupy B, E i C, żelaza, fosforu, magnezu, manganu, cynku i wapnia. Są bogate w błonnik. Chronią przed atakiem wolnych rodników, wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Są dobre dla mięśni i serca. Maja łagodny, słodkawy smak, po podprażeniu przypominają w smaku orzechy. Kiełki i zielona część rośliny nadają się do sałatek, surówek, potraw z owoców, twarogu i sosów. Moczenie: 12 godzin, kiełkowanie: 2-3 dni. Po 8-10 dniach, gdy rośliny osiągną wysokość 8-10 cm, można ścinać źdźbła. KIEŁKI JĘCZMIENIA zawierają dużo białka, witamin z grupy B, E, minerałów i pierwiastków śladowych. Są lekko strawne i szybko stawiają na nogi, więc zaleca się je rekonwalescentom. Chłodzą przy gorączce. Maja słodki smak, dlatego dobrze komponują się z deserami. Można posypywać nimi sałatki owocowe i śniadaniowe zupy mleczne. Młode źdźbła dodawać do sałaty, surówek, sałatek, zupy. Moczenie: 12 godzin, kiełkowanie: 2-3 dni. Po 8-12 dniach osiągną 8-10 cm wysokości – to czas na zbieranie zielonej części rośliny.