Jak jeść zdrowo

Co należy jeść, by było zdrowo i smacznie? W Książce Kucharskiej - uzupełnieniu Jesteś tym co jesz znajdziesz 150 przepisów na potrawy proponowane przez Gillian McKeith.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym co jesz Książka Kucharska to uzupełnienie światowego bestselleru Jesteś tym co jesz. Tym razem autorka - światowej slawy dietetyczka, którą możemy oglądać m. in. na antenie TVN Style podaje gotowe przepisy na dania zgodne z jej programem żywienia.

Na początku mamy okazję raz jeszcze prześledzić filozofię odżywiania Gillian McKeith. Autorka odradza m. in. cudowne diety, a także radzi, by nie ulegać obsesji na punkcie masy ciała. Przedstawia także proste zasady łączenia grup żywności. W drugim rodziale możemy przeprowadzić kilka testów, które pozwolą nam odpowiedzieć na pytania czy zdrowo się odżywiamy, jak wydolny jest nasz układ odpornościowy, w jakim stopniu mamy zatruty organizm oraz co mówi o nas nasz język. Rozdział 3 to 10 kroków, które pomagają zorganizować wszystko zgodnie z filozofią żywienia Gillian McKeith. Został tu przedstawiony również przykładowy jadłospis.

Kolejna część książki to zbiór przepisów - na koktajle, soki, śniadania, zupy, sałatki, lunche, posiłki główne, szybkie kąski, przekaski, wywary i sosy oraz przysmaki. Znajdziemy tu m. in. przepis na "Karaibską ochłodę", "Imbirowy napój ożywiający", "Fenkułową zabawę", "Sok przeciwbakteryjny", "Ananasową nagrodę" czy "Całkowite oczyszczenie". Wsród śniadań królują sałatki i kaszki - choć oczywiście nie są to jedyne propozycje. Spośród zup godne polecenia są "Najlepszy barszcz świata" czy zupa dyniowa, choć intryguje również zupa z sałaty. Sałatki to nie tylko Colesław, ale także np. Sałatka z białej fasoli, wiosenna czy taboulech. Część sałatek to propozycje do serwowania na ciepło. Posiłki główne to np. hamburgery w dwóch odmianach, dania z kurczaka, zapiekanki, potrawki, risotta, paella, strogonow, sushi, zawijańce, curry, chili, klops czy dania z makreli, łososia.i tofu. Szybkie kąski to propozycje, których przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co otwarcie i podgrzanie gotowego posiłku. Z kolei przekąski to zdrowe, pełnowartościowe produkty, którymi zastąpimy chipsy czy herbatniki. Przysmaki zaś to alternatywy dla tuczących deserów.

Całość dopełnia indeks składników i produktów.

"Jesteś tym co jesz - książka kucharska" to program żywienia zawierający ponad 150 przepisów i pomysłów na przysmaki, którymi może się delektować cała twoja rodzina. To tytuł, który uczy nas, jakie rodzaje pokarmu są najlepsze dla naszego organizmu i jakie artykuły żywnościowe pomogą nam schudnąć, utrzymać prawidłową wagę i zyskać więcej energii.

Wydawnictwo REBIS